BgDaHan.com

Пролетен и зимен чесън - различия и характерни особености

чесън

Често се случва градинарят да знае за съществуването на зимен и пролетен чесън, но не винаги ги различава. В редки случаи лятното жилище по принцип няма представа за някаква разлика между тях и може да засажда зимата вместо пролетта и обратно. Разчитането на добра и здравословна култура в този случай не е необходимо. Но всъщност е лесно да се разграничат тези два вида един от друг, така че проучете и запомнете.

Има ли фундаментална разлика

Защо неопитни градинари объркват пролетен чесън с зимна пшеница? Тук няма загадка. Ако не знаете основните разлики, тогава главите на двата вида са практически неразличими. Но е достатъчно само да се премахнат обвивките и да се видят деничките, тяхната форма и количество, тогава става ясно кой е кой.

Още е чесън-odnozubka с напълно кръгла глава, този път може да бъде невидим за тези, които не знаят разликата между такива чесън и всички останали. Този чесън се получава чрез отглеждане от луковици и е добър засаден материал за зимен чесън.

Как да различаваме пролетния чесън от зимната култура на външен вид

Сега нека да преминем към намирането на разликата между пролетния и зимния чесън. Всъщност всичко е просто, а след като сте прочели, вече не бъркате тези два вида.

Една от най-характерните разлики се крие във външния вид и формата на главата на чесъна. В зимната глава броят на зъбите е малък и винаги е равен - четири, шест или осем. Те са големи и почти същите по размер. Но през пролетния чесън броят на зъбите може да варира от 12 до 20, всички са с различен размер и се разпространяват спирално, толкова по-близо до центъра, толкова по-малки.

Ръководител на летния чесън в секция

В главата на пролетния чесън, има много зъби, различни по размер

Друга разлика е в стъблото, което в зимната форма е лесно да се намери в центъра на главата, като се отделят зъбите. Пружинната форма на този ствол не го прави.

Главата на зимния чесън

През зимата чесън, дори големи зъби, разположени около багажника

Други различия

През зимата чесън, растат в процеса, в който се формират bulblets (тези крушки са впоследствие засадени в земята, за да произвежда чесън-един-зъб). През пролетта няма стрелки, с изключение на сорта Гъливер.

Пролетен чесън не дава такива култури като зимни култури, а главите му са несравнимо по-малки. Засажда се в края на април (от 15-то до 25-то място за условията на централната ивица на Русия), а зимните култури са засадени от края на септември до средата на октомври. Времето може да варира, най-важното - да се приземи най-малко 45-50 дни преди началото на стабилни студове.

Зимният чесън е устойчив на студ растение: неговите крушки могат да издържат на замръзване на почвата до -20 - -22 градуса. Пролетните сортове зимна издръжливост не се различават, но не е нужно да оцеляват през зимата. Основното е, че те се понасят добре от по-ниските положителни температурни стойности.Семена под пролетния чесън се приготвят от есента, така че през пролетта е по-лесно да се разхлаби и да се подготви почвата за засаждане. За зимния чесън почвата се приготвя две седмици преди засаждането, т.е. в средата на август.

Зъбите на пролетния чесън са погребани на дълбочина 1,5-2 см в земята, докато зъбите на зимата са на две от собствените си височини. Това е съвсем разбираемо, защото за зимата се нуждаете от по-голям подслон, отколкото от евентуални пролетни студове.

Harvest пролетен чесън от 20 август до 10 септември: по това време листата от долния ред ще започнат да изсъхват, а листата на горния жълт и увиснали. Луковиците се избират от почвата, почистват се от земята и се оставят за една седмица сушене на леглото (ако времето позволява). След отрязването на листата дължината на шията трябва да бъде най-малко 4-5 см.

Събрани чесън при сушене

Реколтата от пролетен и зимен чесън се събира в различно време, но във всеки случай, след прибиране на реколтата, растението трябва да се остави да изсъхне за 5-7 дни

Зрелият зимен чесън също характеризира наличието на жълта листа, а обвивката му е тънка и суха. Тази степен на зрялост обикновено идва през юли.

Изсушените пролетни крушки от чесън се съхраняват при всеки избран от два температурни режима - студен (+1 - +3 градуса) и топъл (+17 - +18 градуса). Събирането на зимен чесън за предпочитане се съхранява в килера или избата при температура от +2 - +4 градуса. Възможно е да се съхранява в хладилник в торби с плътна естествена тъкан. Вярно е, че този метод на съхранение е по-лош от основния.

Пролетен чесън се съхранява по-дълго от зимата и се наслаждава на окото на масата не само през зимата, но и до следващата реколта. Зимните крушки след прибиране на реколтата през юли могат да лежат в мазето до края на декември.

Сравнителна таблица за пролетен и зимен чесън

Сравнение на пролетния и зимен чесън по основни критерии

Кое е по-добре?

Както виждате, всеки вид има своите предимства и недостатъци. Пролетен чесън може да се съхранява за една година, което ви позволява лесно да събирате следващата реколта без проблеми, но зимата не може да се похвали с такива условия, но реколтата е по-голяма, луковиците са по-големи и се узрява по-бързо.

Някой може да забележи, че съхраняването на чесън за една година не е най-ценното качество, защото през това време, при липса на подходящи условия, все още ще загуби най-добрите си свойства. А за останалите е важно нарастващият зимен чесън да е по-изгоден, тъй като през следващия сезон собственикът на градината ще има по-малко проблем, което означава, че ще има повече време за други неща.

Както можете да видите, лесно е да различавате между пролетния и зимния чесън. Можем да кажем, че летните жители са склонни да растат зимен чесън, разчитайки на добива си. Но можете да направите реколта от тази реколта на вашата маса целогодишно, ако се отглеждат както пролетта, така и зимната форма. Ако не искате да заемате чесън част от вашия парцел през цялата година, изберете най-подходящия вариант за себе си в зависимост от това, което предпочитате - голяма култура или възможността за дълго съхранение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com