BgDaHan.com

Лечение на ябълка през пролетта

Какъв вид дърво имаме, често срещано за плодородието и вкуса на самия плод? Разбира се, това е ябълково дърво. Някои видове ябълкови дървета живеят почти сто години. Дърветата от ябълки растат добре и дават плод, те трябва да осигурят подходяща грижа. Обработката на ябълкови дървета през пролетта също е задължителна процедура.

всеки ябълково дърво е необходимо да се подготви за новия сезон, и следователно, да се въведе ред на сайта. За да направите това, всички боклуци се отстраняват наоколо, дърветата се отлепват от пилетата стара кора, тъй като често в тях се намират вредители или опасни болести.

Пролетно подрязване на ябълкови дървета

Ябълковото дърво е необходимо реколта. Можете да направите това не само през пролетта, но и през есента, когато няма измръзване и дървото е в покой, без да има нито бъбреци, нито листа. Важно е първо да отрежете старите болни клонове и след това да скъсите скелетните клони. Ако подрязването е подмладяващо, тогава е по-добре да се съкрати всеки клон по дължината на годишното увеличение.

Лечение на ябълка през пролетта

По време на пролетното подрязване се има предвид факта, че растежът, разклоняването и плодът на ябълковото дърво зависи от това как се намират клоните:

  • колкото по-стръмно е подреждането на клоните, толкова по-малко дават плод;
  • верните клони нарастват най-интензивно и тъй като цялата сила навлиза в растежа, те носят плодовете слабо;
  • колкото по-близо са клоните на хоризонталната линия, толкова повече бъбреците цъфтят в горните части и в резултат на това носят повече плодове.

Преди процедурата за подстригване, мумифицираните плодове и листа, които са били паяжини, се събират и изгарят. Дървеното дърво се почиства от изсушената кора, кухините се покриват с циментова замазка.

Изтъняването на короната подобрява слънчевата светлина и вентилацията на дървото, което е предпоставка за увеличаване на добива и подобряване на цялостното състояние на всички плодни дървета, включително ябълковите дървета.

Лечение на ябълка от вредители и болести

След като се режат, те започват да обработват ябълки от различни вредители и болести. По-добре е да се предприемат превантивни мерки за защита на градината през пролетта, а не да се бори с вредителите на сцената на узряване на плодовете, обработването им с химикали, които ще попаднат вътре ябълка. Такива плодове причиняват на тялото повече вреда, отколкото полза.

Лечение на ябълка през пролеттаПревенцията започва с пръскането на короната на дървото върху невъздушните бъбреци. Желателно е по време на процедурата температурата през деня да е поне 3 градуса. За разпръскване се приготвя разтвор на течността от Бордо: 250 г негасена вар се разтварят в 10 литра студена вода и 250 г меден сулфат в 2,5 литра топла вода. Варовиковият разтвор се филтрира и в него се излива разтвор на меден сулфат. Внимателно разбъркайте всичко и поръсете с ябълкови дървета.

Когато пъпките цъфтят, ябълковите дървета се третират с инсектициди. Пръскайте не само стволове и клони, но и земята около дърветата, тъй като вредителите се крият в земята. Най-ефективни са следните лекарства:

  • Волиам Тарго. Унищожава плодовите акари и молец;
  • Insegar. Тя е насочена към борбата с ябълковите молци и подвижните листа;
  • Nurell D. Предназначен за борба със сложни вредители от овощни дървета.

От древни времена естествените средства за защита, по-специално дървесната пепел, са били използвани за борба с болести и вредители. Неговото решение перфектно се справя с ябълките и гъсеници. В допълнение дървесната пепел съдържа множество микроелементи, като желязо, магнезий, манган, мед, молибден и др.

Пролетно ябълково покривало

Благодарение на уникалния си химичен състав, дървесната пепел е отличен фосфор-калиев тор. Най-ценна е пепелта, получена от изгарянето на топола, дъб, бреза, картофени листа, слънчоглед.

Подгответе превръзката както следва: в 10 литра вода разтваряйте 100 грама пепел и 1 супена лъжица карбамид. При изливането на разтвора под дървото се смесва периодично.

Средствата за хранене на дървета могат да служат като хумус, който е разпръснат на почвата около плодоносещите ябълкови дървета. Смес се приготвя и на основата на хумус: към 10 килограма хумус се добавят 70 грама амониев нитрат, 70 грама калиева сол и 200 грама суперфосфат. Полученият тор се разстила над почвата и след това е заровен около 10 см дълбок. Тази смес е достатъчна за хранене на 3 до 4 ябълкови дървета.

Лечение на ябълка през пролетта

Ако почвата, на която растат ябълковите дървета, е доста рядко, препоръчително е да се извърши втората горна превръзка в началото на цъфтежа. При липса на утаяване, горната превръзка се приготвя в течна форма. В 10 литра вода се разтварят 40 грама калиев сулфат, 50 грама суперфосфат, 0,5 литра суспензия или 250 грама птици. Тази сума е достатъчна, за да обличаш една ябълка.

Такава пролет грижа за ябълковите дървета може да изглежда прекалено трудоемка, но като го наблюдавате, винаги ще имате достатъчно ябълки, които ще ви зарадват с красота, аромат и вкус.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com