BgDaHan.com

Вредна Phytophthora

Преди около четири години срещнах такава скръб: само за няколко дни усилията на цялото ми семейство (засаждане, плевене, зачервяване и изкопаване на картофи) се объркаха. Картофите не бяха лоши, но почти всички е засегната от phytophthora. Това беше ужасна гледка поле картофи, 60 процента, които са изсъхнали мъртви кафяви храсти, както и самата картофи е напълно покрита с кафяви петна, някои грудки вече са засегнати от гниене.

Четири причини за болестта

Малко по-късно анализирах причините, довели до такъв тъжен резултат, и стигнах до извода, че вината за всичко - моето разстройство и неблагоприятни метеорологични условия.

Е, съдия за себе си:

С течение на времето те не купували картофи за посев, засаждали произволен картоф, купували го на пазара и най-вероятно били ударени от патоген.

През същата година купихме хумус (неморално) и щастливо от сърцето го хвърлихме във всяка дупка, искрено вярвайки, че оплождаме картофите.

Когато настъпи време за плевене, тръгнахме за почивка на морето, а когато се върнаха - с трудности сред гъсталаците се намериха картофени кълнове.

Освен това тази година "наслаждава" нас с обилни и продължителни дъждове в горещо време. Мъглата стоеше като мляко!

Както можете да видите, всички предразполагащи фактори за възникването и развитието на болестта са очевидни!

Като цяло тази година научих много. Основното нещо, което осъзнах е предотвратяване на заболяванията, и тогава ще избегнете проблемите, с които се сблъскахме преди няколко години.

сега препарат за засаждане Започвам картофите своевременно, следвайки прости правила и препоръки.

1. Необходимо е внимателно да изберете материал за посадъчен материал. Това се отнася както до избора на сорта (устойчив на болестта), така и до преразглеждането на грудки, които възнамерявате да използвате за засаждане. Необходимо е да се извърши винализация на клубените в светлината, което ще ускори развитието и стабилността на клубените към болестта. С превантивна цел, аз пръскам картофите преди засаждане с 0,02% разтвор на меден сулфат.Специално място в превенцията развитие на късния гной избира избора на сорт. Характеристиките на различните сортове картофи правят възможно изолирането на значима група, устойчива на късния блато (Сарма, Червено лято, Светлана, Иркутск розово).

2. Никога не подавайте под сеитбата на картофите неотблъскващ тор. Заедно с него се въвеждат милиарди плевели, борбата с която е трудна, когато върховете са затворени. В техните гъсталаци са създадени идеални условия за развитие на фитофтората. Навременното плевене и високото заклаждане на картофените храсти, за да се намали достъпа до развиващите грудки гъби спори. Когато кацна във всяка дупка, хвърлям 2 шепа пресен хумус, суперфосфат и малко "pochina" от телените червеи,

3. Задължително превантивни мерки срещу питофтората (например, пръскане с бордо смес), а не в момента, когато заболяването вече е в разгара си.

Борба с картофената фитофтора

В момента обработката с екологично чисти екстракти от различни растения е широко разпространена. За да направите това, използвайте луковици, репички, репички, тополови листа, череши, чесън. За да се получи необходимия разтвор, се вземат 10 компонента на растение. При засаждането на картофи със sotku са необходими 6 лодки.

От химическите препарати за превантивно пръскане се прилагат: купрозан, меден оксихлорид, поликарбоцин и др.

Ако всичко това се появи първите признаци на късмета от долната страна на листа, тогава е необходимо да се извърши боеприпръскване на разтоварванията. За да направите това, можете да използвате решение на ridomil: 30 gpreparata за 10 лодки. Ако нямате тежести, няма значение, купата за кибрит е това, от което се нуждаете. Много ефективна смес от лекарства, състояща се от 1 част от радомила и 8 части поликарбацин. Концентрацията на лекарства е една и съща.

Провеждане на обработка преди дъждът да е неефективен, и ако още вали, тогава лечението трябва да се повтори. За по-добро запазване на препаратите върху листата може да се добавят 1-2 чаши сапунен разтвор преди разпръскване. Пръскането се повтаря след 14-16 дни.

4. След изкопаване на клубените в продължение на 4-5 часа, затоплете ги на слънце за сушене и градинарство. Клубените от заразени райони, трябва първо да създаде временно съхранение в продължение на 2-3 седмици, като през това време напълно явни грудки, заразени с Phytophthora и след внимателни прегради могат да лежи в склад.

Като спазвате тези прости принципи, вие винаги ще бъдете с добра реколта от картофи!

Юлия Петрова, Ноновкутск, регион Иркутск.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com