BgDaHan.com

Яйцевидна черупка - подценена сила на вашия сайт

слонова кост

Градинари с голям опит, а само познаването на почвените свойства на хора свидетелстват, че с течение на времето, на запасите от хранителни вещества и минерали в нея е изчерпана, а това се отразява неблагоприятно на растенията и като следствие - реколтата. Когато се опитваме да възстановим баланса на всички необходими микроелементи, ние често се обръщаме към различни наркотици, продавани в магазините, включително химически. И междувременно практически имаме безценно хранилище от витамини и просто полезно нещо - яйчен черупки.

Използвайте за почвата

Яйчната черупка, без преувеличение, е пръчица за снегоносните почви. Освен това качеството на почвата се влияе от нивото на киселинността. Известно е, че на кисели почви много зеленчуци и цветя всъщност не искат да растат. И тук идва за помощ едно естествено създание, което убива три птици с един камък. На първо място, използването на черупки е производство без отпадъци, което позволява максимално използване на пилешко яйце. На второ място, той е екологичен материал, който в наше време е наистина безценен. И трето, черупката от яйца е цял комплекс от хранителни вещества.

И тук ще разгледаме тази точка по-подробно. 95% от черупката е калций, който винаги е полезен за всички растения. В този случай той премина синтез в тялото на птица и растенията го усвояват още по-добре. В допълнение към калций, магнезий, калий, фосфор и органичен протеин присъстват тук - всички вещества, както виждате, са необходими за растенията.

Не е изненадващо, че за всички свойства яйчната черупка се използва като тор. И се използва при отглеждане на разсад. За целта се излива тънък слой върху дъното на контейнерите, в които се отглеждат разсад.

Важното свойство на черупката е способността му да намалява киселинността на почвата. Особено този факт ще се интересуват от тези, които имат тежки глинести почви на площадката. Приложението на черупката в нейната оригинална или нарязана форма в този случай е не само намаляване на киселинността, но и разхлабване на почвата, която вече няма да бъде толкова тежка.

За кои растения са подходящи?

Много растения реагират положително на въвеждането на черупки в почвата, но младите пиперчета от патладжан и камбала са особено доволни от употребата му. Ако засадите касис или карфиол, първо, помнете черупката.

Все още има прекрасен начин да се отглеждат разсад от краставици и домат в яйцето. Когато приготвяте "контейнери" с малък пирон или голяма игла, в тях се правят дренажни отвори. В процеса на растеж, разсадът получава хранителни вещества от черупката, и когато се засаждат на открито, кореновата система не е повредена.

Фотогалерия с примери за използване на яйчени черупки

В какво количество да се използва?

За съжаление често има аматьорски градинари, които не мислят за броя на използваните черупки и работят на принципа "не е много добро". Междувременно яйчената обвивка също изисква дозировка.

Да вземем проста аритметика. Средно един до един квадратен метър от почвата, което се нуждае от разхлабване и намаляване на киселинността, се прилага от 0,5 до 1 кг черупка. Количеството варира в зависимост от степента на подкисляване на почвата. Черупката от едно яйце ще тежи около 10 грама. Сега изчислете сумата, необходима за вашия сайт, няма да бъде трудно. Въз основа на наличните данни обаче ще разберете, че ще са необходими много черупки.

Дори и за годината, е малко вероятно да бъде в състояние да се натрупват необходимото количество слонова кост, но дори и това ще бъде на ваше разположение, ще бъде достатъчно, за да излекува растението е много по-добре, отколкото преди.

Методи за приготвяне на тор

Методите за приготвяне на торове въз основа на яйчния черупки са много. Изброи всичко тук, няма смисъл, само няколко универсални и прости примера.

Например, ако трябва да разрушите почвата, тогава на площада на земята се взема половин чаша прах. Ако това количество не е достатъчно, можете да вмъкнете черупките в кладенците, преди да засадите растенията. Това ще бъде добър тор и отличен дренаж.Една или две чаши разтвор на яйчени черупки ще бъдат полезни за всеки квадратен метър, когато поливате разсад от зеленчуци и цветя. За да получите решение, използвайте черупки от пет яйца, които се смилат в прах и се изсипват с литър вряща вода. Следващите пет дни, решението се настоява, периодично да се разклаща.

Не всички случаи трябва да се прилагат директно върху почвата. Можете да използвате фрагменти от черупки или прах от нея като нещо като одеяло. Този метод е добре доказан при отглеждането на чушки, патладжани, пъпеши и дини. За квадратен метър се използват две чаши прах от черупки.

Кога не мога да използвам черупки?

Важно е да запомните, че дори най-полезната субстанция в надценените количества представлява заплаха за растенията. В допълнение яйчената черупка помага за изчерпване на почвата, което означава, че е малко вероятно да се хареса на растения, които предпочитат тежки кисели почви. Във всичко останало е толкова добро, че винаги остава желано средство.

Полезни факти

За цялата полезност на черупката, тя трябва да се използва разумно, така че вместо очакваните ползи да не се получават неприятни последици.

слонова кост

Колкото по-смачкана е черупката, толкова повече ще се възползва

Например, размерът на черупките частици, въведени в почвата въпроси. Колкото по-големи са тези частици, толкова по-малко полезни са за растенията. Освен това, докато работите със земята по острите ръбове, можете да нараните ръцете си. Не е толкова важно, с помощта на това, което ще смаже черупката: в месомелачка, хаван или кафемашина. Основното нещо не е с вашите голи ръце. Това е отнемаща време задача, а филмът в корпуса я предпазва от свободно шлайфане.

За да се използва на сайта, само черупката от сурови яйца ще се побере, тъй като варената черупка губи всички свои полезни свойства.

При подготовката на яйца, най-добре е да се измие под водата - така ще избегнете неприятна миризма, която няма да бъде премахната по никакъв начин.

В прахообразна черупка, фин инструмент за борба с черния крак на разсад. Правете ги с прах и забравете за този бич.

Натрошената черупка може да бъде внесена в почвата по време на есенното копаене на земята. През зимата полезни вещества се разтварят в почвата и служат като добър водач на градинаря през следващия сезон.

Shell се подава към почвата

Яйчната черупка има свойството да деоксидира почвата, която активно се използва от градинарите на глина и глинеста почва

Видео: яйцеклетка за градината

От всичко, което беше казано по-горе, можем да заключим, че яйцето черупки не трябва непременно да бъдат хвърлени в боклука. Може да се измие и да се съхранява за по-нататъшна употреба в крайградската зона. От това решение вие ​​и растенията ще се възползвате. С умелото използване на яйчен черупки е отлично естествено решение на много проблеми. Тези, които го прилагат в практиката си отдавна оценяват полезните свойства на черупката и винаги я държат на ръка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com