BgDaHan.com

Запознайте се с: черни борови сортове от черен сатен

Blackberry черен сатен

Blackberry Black Satin - сочно, вкусно, ароматно ягодоплодно. Голямото разнообразие от витамини и минерали, които се съдържат в него, дава възможност да се нарече живата маса на Менделеев. Благодарение на своя химичен състав, къпина спомага за подобряване на състава на кръвта. Неговото отглеждане е изкушаващо не само за аматьорски градинари, но и за предприемачи. Добивът от това зрънце създава отлични перспективи за промишлено отглеждане. Проявлението на положителните качества на Black Satin зависи изцяло от спазването на правилата за растителна защита.

Описание на клас Black Satin

Blackberry плодове Черно сатен

Blackberry Black Satin има сочни, ароматни плодове с вкус на десерт

Blackberry Black Satin е силен полупосадъчен храст с мощни, твърди, голи крака от тъмно кафяв цвят. Дължината на стъблата е 5-7 м. Листата са твърди, яркозелени, тройно оформени. Цветята постепенно променят цвета си от светло-виолетово до бяло.

Бушът се характеризира с интензивен растеж (6-7 см на ден). До височина от 1.2-1.5 м стъблата растат вертикално. По-дългите камшици се оформят хоризонтално (стелти).

За узряло ягодоплодни къпини се характеризира с богат черен цвят с лъскав блясък. Средното тегло на плодовете е 3-4 g, максималното тегло е до 10 g. Формата е кръгла удължена. Плодовете се събират в изправени растящи четки от 10-15 парчета. Най-големият от тях се намира на върха.

Blackberry има сладък и кисел вкус с приятен аромат.

Бери е пълна с витамини и минерали. Например, той съдържа 4 пъти повече витамин С, отколкото в портокал.

Калоричното съдържание в сурова форма е само 31 kcal. Този индикатор се увеличава по време на съхранение и обработка. Така че, в замразени къпини съдържа повече въглехидрати, така че неговата калоричност е 64 ккал на 100 г Енергийна стойност на консервирани къпини дори по-високи - 92 ккал.

Blackberry Black Satin на снимката

Характеристики на сорта

Сортът има много предимства:

 • добри вкусови качества;
 • висок добив (до 20 кг на храст, на възраст 3-4 години);
 • относителна резистентност към болести (с изключение на сиво гниене);
 • почти пълна липса на вкореняване (къпина не е склонна да се сгъсти);
 • декоративни свойства на храстите от пролетта до есента.

Въпреки това, къпина има присъщи недостатъци:

 • кратък срок на годност на пресните плодове (от прекомерна мекота и сочност);
 • недостатъчно висока зимна издръжливост (изисква подслон);
 • удължен период на зреене (проблем в индустриалното отглеждане).

Засаждане и отглеждане

Засадете къпина в слънчева зона, защитена от студени ветрове. Засадена в сянката на храста ще бъде по-лошо да донесе плодове и да даде по-кисели плодове.

Желателно е да засадите къпина на малка надморска височина, защото тя не понася прекомерна влага.

Растенията са непретенциозни за почвите. Въпреки това, не трябва да засаждате къпина на чисто пясъчни, карбонати (засегнати от хлороза) и солени почви. Засаждането на оплодени ломки с добър дренаж насърчава стимулирането на добива.

В районите на средния колан и на север, препоръчително е да засадите къпина през пролетта. В южните райони, черен сатен може да бъде засадена в началото на есента.

Схема за кацане на Blackberry

Схема за кацане на Blackberry

 1. Преди да засадите къпина, отстранете многогодишните плевели. Корените и корените, които остават в земята, също трябва да бъдат избрани. Земята е изкопана до дълбочината на байонетния щик.
 2. След това трябва да подготвите яма за разтоварване. Неговите оптимални размери 40 х 40 х 40 cm. Целевите няколко храсти трябва да се изкопае ямки на разстояние от 2.5-3 m един от друг. За промишлени инсталации могат да бъдат уплътнени до 1.5- 2 m критично разстояние - 1.25-1 m коридори - 1.8-2 m Трябва да се помни, че ... засаждане на плътна, по-интензивен превръзката. Боровинката е много чувствителна към нея.
 3. Оплождането може да бъде целият обект, предназначен за засаждане на храсти. В този случай за 1 кв. Км. m смес от 10 кг хумус, 15 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат. Но в този случай се консумира повече тор и стимулира растежа на плевелите.
 4. По-разумно е да се въведат торове във всяка яма. Ефективно опция хранене - сложен състав от 5-6 кг разлага тор, 40-50 г поташ и суперфосфат 100-150 г се смесва с почвата. Тази обогатена смес е по-добре да запълни горната част на ямата. Корените трябва да бъдат покрити с естествена почва, за да се избегнат изгаряния. За копаене на разсад е необходимо не повече от кореновата шийка.
 5. Засадените разсад се нуждаят от изобилие от поливане, за да се уплътнят кухините, образувани при засаждането. Това допринася за бързото вкореняване и развитие на храста. След поливането кореновата шийка трябва да е над нивото на земята.
 6. След поливането е необходимо да се валя в близките стъбла с обиколка, торф или други налични органични материали. Мулчикът регулира количеството на влагата и температурата на почвата, като същевременно предотвратява интензивния растеж на плевелите.
 7. Веднага след засаждането се произвежда първото подрязване на къпина. В резултат на това 3-4 пъпки трябва да бъдат оставени на снимките.
 8. Интензивно растящият храст се нуждае от вертикална опора. За тази цел, най-добре са височините с височина 2 метра.

  Blackberry перваза на ателие

  Blackberry перваза на ателие

Методи за възпроизводство

Горно наслояване

Възпроизвеждане на къпина с помощта на връхчета

Възпроизвеждане на къпина с помощта на връхчета

Тъй като Черният сатен дава дълги камшици, те могат да бъдат погребани чрез вкореняване на нови растения. За да избегнете счупване, трябва да използвате само неразделна част от инсталацията. Върховете на леторастите са с дължина 30-35 см. Те се поставят в жлебове, удължават се с 20-30 см и се покриват със слой от пръст 10-12 см.

Prikopannye издънки могат да образуват 3-4 дъщерни растения. Оптималното време за вкореняване е в края на юли и началото на август. Стрелята трябва да бъде добре вкоренена до зимата, но не израствайте над земята, за да не замръзнете. През следващата пролет интензивно покълват. През този период те трябва да бъдат отделени от маточната станция и засадени.

Ако имате нужда от много посадъчен материал, можете да стимулирате активното странично разклоняване на мощни издънки с щипка. Благодарение на вкореняването им от един черен къс черен сатен, на възраст 5-6 години, можете да получите до 20-30 разсад.

Зелени резници

Blackberry резници черен сатен

Готов за засаждане на къпини резници Black Satin

Този метод е най-подходящ за размножаване на Blackberry сортове от черен сатен. Процесът на вкореняване се препоръчва да се извършва по време на лятното подстригване на издънките - в началото на юли. Най-добре е да използвате горната трета от снимките, освен за последните два бъбрека. Дръжката е част от стъблото с бъбреците и листата.

За подобряване на вкореняването, стъблото може да бъде обработено с 0.3% индолил-маслена киселина.

Готов резници се засаждат в малки пластмасови чаши с Торф смес, състояща се от равни части торф и пясък или натрошен разширен глина. Засадените резници в контейнера се поставят в горещи лехи или камери с изкуствена атмосфера (влажност 96-100%).

При такива условия корените се образуват върху резбите в рамките на 25-30 дни. Тези растения са готови за засаждане на постоянно място.

Разделение на храста

Черният сатен почти не дава потомство, така че този метод на възпроизводство е приемлив за него. Във всяка отделена част трябва да останат само здрави млади издънки с добре развити корени.

Старите коренища за сядане не работят. По този начин един храст може да даде 5-6 нови растения.

Грижа за растението

Фиксиране на миглите

Закрепете Blackberry Satin върху пергола (височина най-малко 2 м) е най-добре метод на тъкане. За целта три основни слоя (на височина от 0,5, 1,0, 1,5 м) от тел с диаметър 3-4 мм се опъват на основата.

Долната тел се използва за обвързване на млади годишни издънки. Двата горни са за стъблата, оставени за подрязване за плод. Те се избутват между тези жици отдолу нагоре и назад.

Закрепване на къпина върху пергола

Методът на тъкане е най-модерният начин за укрепване на туфи от къпини

Препоръчително е да поставите нови издънки в обратна посока от плодовете. Това ще улесни прибиране на реколтата.

Лятна грижа

През лятото е необходимо редовно да се унищожават плевели и да се разхлаби почвата (не по-дълбоко от 5-7 см). Това правило е особено важно, когато се грижите за млади растения с невкоренени корени. В периода на активен растеж, образуването на плодове и плодове, е необходимо допълнително поливане. В противен случай плодовете стават плитки, сухи и падат.

За да се избегне намаляване на високо устойчива къпина, е полезно да се хранят през юни воден инфузия на лопен в съотношение 1: 4 или пиле тор 1:10.

За да се осигури равномерно узряване на плодовете, е необходимо да се отрежат, нормализират и насочват всички камшици към желаната страна. Листата също трябва да се изтъняват по време на узряването.Зрелите плодове трябва да бъдат почистени своевременно, като се избягва тяхното разпадане на леторастите. Рота може да причини болести по растенията.

Есенна грижа

Издънките, от които е събрана реколтата, трябва да бъдат нарязани на корените и изгорени. То насърчава подмладяване на храста и предотвратява развитието на болести по старите леторасти. Едновременно с това храста трябва да се разрежда, оставяйки 1-2 "резервни" издънки в случай на повреда през зимния период.

В края на септември новите издънки се съкращават с 1/4 част и се обвързват със снопове. След това, те трябва леко да се огънат на земята, така че през зимата те са покрити със сняг.

Благоприятно се отразява на поливане на къпина (през октомври), преди да се скрие за зимата.

Сортът Black Satin не е устойчив на замръзване. Но колко сняг ще бъде зимата, трудно е да се предскаже. Поради това е по-надеждно да се изгради допълнителен подслон от торф, дървени стърготини, компост, листа или други подобни материали. Слоят от такъв мулч на 15 см ще предпази корени от къпина от замръзване.

Пример за зимния подслон на къпина

Ефективен подслон за къпина е интегрираното използване на органични материали и spunbond

Също така е възможно, с появата на студове, да се построи убежище с помощта на предене. В този случай е необходимо да се осигури достъп на въздуха до завода. Прекомерното опаковане насърчава отделянето на бъбреците по време на затоплянето.

Пролетни проблеми

Преди периода на подуване на бъбреците от храстите, е необходимо да се премахне приюта и да се държи стършел от нежелани издънки. След цъфтежа на пъпките страничните израстъци се съкращават на 40 см.

За да се увеличи производителността на левите стъбла в края на пролетта - началото на лятото, те са подрязани. Височина на бича 1-1.2 м нарязана на 10-15 см Това стимулира пробуждането на 4-5 странични издънки в аксилите на листата. В резултат на изтъняване, 4-6 стъбла трябва да бъдат оставени в един храст.

С периодичност от 2-3 години, къпините се оплождат с обрасли оборски тор или компост (4-6 kg под храст). През останалите години се прилага минерално торене (20-30 g нитрофоски на 1 кв. М.).

Болести и вредители

Име на болестта (Вредителите)

Причини за появатаВъншни знациМетоди на борба

ръжда

Спори на гъбички.

Липса на влага.

В началото на лятото - лепкави малки оранжево-кафяви точки покриващи стъблото, листови плочи.

С течение на времето се превръща в сух филм. Има спори на гъбичките, разпръснати, докато узряват.

Стъблото потъмнява, става покрито от рани.

През следващата година мицелът расте и води до преждевременна смърт на стъблата.

На първия знак - поръсвайки с вкус на чесън следобед.

Рецепта: 300 грама смлян чесън настояват през деня в 3 литра топла вода, щам, разреден в 10 литра вода.

Обработката с смес от Бордо (400 g меден сулфат + 40 g вар на 10 литра вода) се извършва преди отварянето на пъпката.

Отстраняване и изгаряне на засегнатите части от растението.

антракнозаГъбично заболяване.

Висока влажност.

Пурпурните петна по новите стъбла постепенно се превръщат в сивкави язви с лилави ръбове. Провокирайте пилинг на кората около раните.

На листата - закръглени петна с диаметър до 3 mm.

Болестта причинява деформация, потъмняване и изсушаване на плодовете.

Унищожаване (изгаряне) на храст заедно с корените.

Мястото за отстраняване на храстите е подходящо само за отглеждане на зеленчуци.

Лилаво блотинг (Didemella)Дебели засаждане, висока влажност.Убиване на бъбреците, загуба и свиване на листата.Както при ръждата.
Septoria (бяло петно)Влажно време.

Закръглени бледо кафяви, с бели гранични петна по листата.

Падащи листа и тънки клонки. Разграждане на плодове.

Както при антракнозата.
Прахообразна манаГъба сферичнаБяла плака върху плодове. Загуба на вкус.Както при ръждата.
 Хранопроводни жлезиПолагане на яйца с малини стреля gall midges в пукнатини в коратаОранжевите растения в местата за полагане на яйца. Сушене на млади издънки.Пълно рязане и изгаряне на растения.
Малина изстрелва листни въшки, боровинки, бръмбариИзлизането на ларви от почвата в ранна пролет.Замразяване и изсушаване на издънки.Пръскане с Phytoverm (2 ml на 10 l вода) или Kinmix (2,5 ml на 10 l на вода) през вегетативния период.

 Фотогалерия: Външни признаци на черно сатенно заболяване

Събиране и събиране на реколтата

За Blackberry Black Satin се характеризира с удължен период на узряване на плодове. Те се събират от края на юли до края на септември с интервал от 2-3 дни. Плодовете се характеризират със здрава дупка. Те са много сочни и изискват внимателна обработка. След събирането може да се съхранява в хладилник за 7-10 дни.

При отглеждане в промишлен мащаб е препоръчително да се съберат плодовете малко неуспешно, в противен случай те няма да прехвърлят транспорт.

Blackberry толерира замръзване и подлежи на всякакъв вид обработка.

Видео за Blackberry Satin

Прилагането на несложни агротехнически правила гарантира на градинарите и предприемачите изобилна реколта от ароматните, вкусни и много полезни сортове къпина на Black Satin. Лятното изобилие от плодове ще ви позволи не само да допълвате тялото с жизненоважни витамини и минерали, но и да се подготвите за зимата. Култивирайте, експериментирайте с рецепти за приготвяне на десерти и консервиране. Резултатът си заслужава!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com