BgDaHan.com

Вирие: ярък кокет

Vrieziya

Врисия е тропически посетител. Тя носи бодливи цветове както в къщата, така и в офиса. По време на цъфтежа създава усещане за празнуване. Не губи своята декоративна и развалена вирие, тъй като листата на повечето видове също изненадват със своето оцветено шарки. А формата на самото растение е като огромно цвете. Въпреки екзотичния външен вид, Vriesia не изисква специални грижи, когато се отглежда вкъщи. Тя ще ви зарадва с необичайната си красота, ако можете да й дадете малко внимание и да следвате прости правила за грижа.

Произход и вид на Vriesia 

Vriezii

Vriesia влияе върху яркостта и цветовото разнообразие на съцветия

Vriesia (Vriesea) се отнася до епифитни тревисти растения. Тъй като епифити в природата са фиксирани на всякакви носители (например, дървета, докато не се използват техните хранителни вещества), корените на това растение екзотични загубени някои от естествената си функция и служат само като средство за определяне на субстрата. Врисия е много ярка, но в същото време най-претенциозният представител на семейство Бромелиев. Естественото местообитание на Vriesia е влажните тропически и субтропически гори на Централна и Южна Америка. Някои видове избират за живи скали, извисяващи се на 2500 м над морското равнище.

Появата на тази тропиканка е много декоративна, което осигурява на растението популярност сред цветарите. Също така се използва успешно и във фитодизайна. И повечето от вирийските видове могат да се похвалят с красотата на съцветието и листата. Самият завод има формата на отвор, оформен около фунията. Листата remnevidnye, твърда, гладка, доста голяма :. По дължина от 20 до 80 cm цвета варира от зелен монохроматичен разлика райета, мрамор или забелязани. По време на цъфтежа vrieziya изненадващи голям скок съцветие ярки наситени цветове (единични и мулти-цвят). Тяхната форма също е различна: проста (линейна) или разклонена. Самите цветя са малки (3-5 см в диаметър), бели или жълти. Техният цъфтеж трае кратко време - 1-2 седмици. "Високата светлина" на това растение са ярко жълти, червени или оранжеви бректи. Те украсяват растението в продължение на няколко месеца.

Vrieziya

Вирезия предпочита да се засели на дървета, скали и други хълмове

Видео за растението 

Разнообразие от сортове

Интересно! Vrieziya (известен също като vriesea, фрезия) е подбрано така, както е отделен род през 1843 от английския ботаник Джон Линдли (1799-1865) от рода Tillandsia (Tillandsia) и е получил името си от холандския лекар и ботаник Вилем де Врийс (1806-1862) , изследовател на флората на Югоизточна Азия. Родът включва повече от 250 вида. Повече от 150 от тях се отглеждат в стайни условия. Също така, има много устойчиви хибриди, които са стъблата на цветя и пъпки на различни форми и цветове.

Най-често срещаните разновидности на ветеринарите са:

 1. Вирие е брилянтен или красив (Vriesea splendens). Има напречни лилави ленти върху зелени листа. Съцветието е просто, сплескано, с червени бракти и жълти цветя, които се разгръщат откъм долната част на ухото. Обикновено цъфти през май-юли.
 2. Вирие е блестящ вид ера. Тя се отличава с по-луксозни, разклонени, люспести съцветия.
 3. Vriesia перфорирана (Vriesea fenestralis). Отличителната му особеност е светлозелените листа с много тъмнозелени вени, напречни и надлъжни ленти. Бректите също имат зелени и тъмнокафяви петна.
 4. Vriezia шах (Vriesea gigantea). Розата му изглежда се протяга нагоре. На тъмнозелените листа светло жълти петна се открояват отгоре, а отдолу - червеникаво-лилав. Съцветие голям (до 2 м височина), леко разклонени.
 5. Вриеста йероглифна (Vriesea hieroglyphica). Има големи (до 5 см дълги и 8 см широки) ярко зелени гланцови листа с черни удари. Измерването на съцветието е линейно, с височина до 1 м, с жълти тръбни цветя.
 6. Vriesia голяма (Vriesea imperialis). Характеризира гигантски размери листа: до 1,5 м дълга и широка 10-12 см. Съцветие голям, разклонен гъсто покрити с листа и голям (15-17 см) от светло жълти цветя с червени или зелени прицветници.
 7. Vriesia parrotiform (Vriesea psittacina). Има гладки зелени листа без шарки. Цветята са яркочервени, с жълти цветя.
 8. Vriesea regina. Тя се отличава с големи гланцови листа (дължина 1-1,2 м и ширина 15-18 см) със сиво-зелен цвят. Съцветието има формата на разклоняваща се вятърна четка с жълтеникави цветя и розови бракове. Той има особено приятен аромат.
 9. Vriesia микс (не е специфичен сорт). Под това име има няколко вида Vriesias, предназначени за съвместно отглеждане. Тези растения имат твърди зелени листа. Тяхната специална декоративност се крие в разклонени съцветия, напомнящи цял букет от ярки цветове. Широките бректи имат широка гама от нюанси от жълто до червено. 

Популярни видове vriesia на снимката

Сезонни условия на отглеждане - таблица

сезонтемпературавлажностосветлениеСъстав на въздухаОптимално местоположение
Пролетта и лятотоVriesia е термофилно закрито цвете, така че за култивацията е необходима повишена температура, която трябва да бъде приблизително една и съща през цялата година.
Желателно е през лятото температурата на въздуха в стаята със завода да е
22-25 ° С (но не повече от + 28 ° С).
Влажността трябва да е най-малко 60-70%. При температури над 20 ° C се препоръчва всеки ден да се напръска Vriesia с топла и мека вода, като се опита да не се намокри съцветието. Можете също така да поставите пота с растението на палет с влажен чакъл. През летния период винаги трябва да има вода във фунията на листата.
От март до септември можете да пръскате цветето сутрин, следобед или вечер.
 
Ярката разсеяна светлина е оптимална за повечето видове Vriesian.
Сутрешното и следобедното слънце подпомагат формирането на цветя.
Когато светлината е твърде силна, листата и съцветия изчезват. 
Видовете Vriesia с меки зелени или напечени листа трябва да бъдат засенчени.
За успешен растеж и непрекъснат цъфтеж на Vriesian се изисква постоянно снабдяване с чист въздух и защита от течения.По-добро място в добре осветени прозорци, засенчващи от пряка слънчева светлина.
Най-добрият вариант е местоположението на Vriesian на западния или източния прозорец.
 
Следва да се отбележи, че с подходяща грижа е възможно да се отглеждат в северния прозорец, тъй като в природата Вириес расте в сянката на листата на дърветата.
Есента и зиматаТемпературата не трябва да пада под 17-18 ° C.Влажността на въздуха трябва да бъде не по-малка от 50%.
От октомври до февруари пръскането се извършва сутрин.
По време на издухването можете да извадите инсталацията от перваза на прозореца, така че да няма рязък спад на температурата.По-добре е да сложите перваза от южната страна.

Моля, обърнете внимание! Не е желателно да се придобива Vriesia през зимата. Адаптирането към новите жилищни условия на апартаментите може да доведе до някои трудности.

Засаждане и трансплантация

приземен

Основното изискване за подложка за Vriesia е свободата и лекотата. Киселинността на почвената смес трябва да съответства на рН 5.5-7.0.

За цвете, грунд, който включва:

 • 3 части листова земя;
 • 1 част от боровата кора;
 • 1 част от мъх sphagnum или натрошени коренища от папрат-
  торфен мъх

  Sphagnum прави светлината на субстрата и задържа влагата

 • 1 част от пясъка.

Можете също да купите готови почвени смеси "За бромелиди".

Грунд за бромеиди

За Vriesia е подходящ стандартът за бромелиадните почви

Тъй като Vriesia е епифитно растение, тя може успешно да се отглежда на:

 • дънери;
 • дървени триони;
 • блокове от кора от иглолистни видове или корк дъб. 

Важно! Независимо от това, дали сте закупили предварително приготвената смес или сте изработили сами, преди засаждането на растението, тя трябва да бъде стерилизирана. 

 Стерилизирането на почвата се извършва за унищожаване на вредители и патогени. Лесно е да се направи у дома на парна баня:

 1. В малък съд изсипете подготвения субстрат.
 2. Поставете напълнените чинии в по-голям контейнер, така че да има разстояние от около 5 см между стените.
 3. В голям контейнер се изсипва вода до половината от обема.
 4. Поставете върху чиния и капака.
 5. Приведете до кипене.
 6. Намалете топлината и оставете почвата да се стерилизира за 1,5 часа.

гърне

Тъй като корените на Vriesia са слабо развити, потът за засаждане не трябва да бъде много дълбок, най-добре е да се използват широки саксии. Кореновата система трябва да бъде плътно затворена в пота. Трябва също така да има дренажна дупка, за да се осигури подходяща въздушна обмяна.

Тъй като част повърхност vriezii голям достатъчно да придаде по-голяма устойчивост на растението е по-добре да се използва керамичен съд или съдове (пот без дренажни отвори, в които се поставя ядро ​​саксия с субстрат). Други оригинални материали могат да бъдат използвани за увеличаване на декоративния ефект на състава.

Оригинални саксии и саксии на снимката

Важно! След всяко напояване е необходимо да изтечем водата от саксиите.

Кога и как мога да трансплантация на цвете

В недоразвитата кореновата система на растението не му харесва ненужната тревога. Разцъфването на Vriesia, закупено в магазина, не изисква трансплантация. Обаче, след като цветът на пъпката изсъхва, той образува издънки, които след няколко месеца (след вкореняване) трябва внимателно да се отделят от растението майка и да се трансплантират в отделни саксии.

По този начин кацането (трансплантацията) се извършва само в един случай - по време на възпроизвеждането.

Култивиране в почвата

За безопасно трансплантиране на Vreezia е необходимо да се придържате към следния план за действие:

 1. Изсипете растението, за да предотвратите проливането на земната кома и обезвреждането на корените.
 2. Подгответе пот с по-голям размер.
  Пот за вирие

  Новият съд за Vriesia трябва да бъде по-широк от предишния с 4-5 см

 3. Подгответе влажен субстрат.
 4. Напълнете дренажа приблизително 1/3 от височината на саксията.
  Спящата дренаж в гърнето

  Запълване на съда с дренаж до 1/3

 5. Изсипете малко нов субстрат в гърнето.
 6. Дръжте старата гърне, едната ръка покрива почвата от двете страни на стъблото.
 7. Поставете гърнето върху неговата страна на ръба на масата и леко го почукайте, за да отделите пръстена от пръст. 
 8. Извадете Vriesia от земята.
 9. Внимателно отстранете горния слой на старата почва от корените, като използвате пръчка или молив. Не повреждайте корените! 
 10. Поставете Vriesia в центъра на новите корени в почвата. 
 11. Добавете нова почвена смес, докато пот се напълни.
 12. Компактни почвата.
 13. Уверете се, че всички корени са покрити.
 14. Оставете растението за два дни на сянка без вода, за да накарате корените да покълнат в почвата.

Култивиране на дървета на дървесина

Наводнени парчета дърво

Дървена основа за отглеждане на Vriesia може да се намери, докато се разхождате по плажа

 1. Изберете парче кора, клон или стар топлек (потънал дървен материал) с красива форма. 
 2. Ако няма изброен естествен канал, изрежете плитка яма, където можете да поставите Vriesia.
 3. Извадете Vriesia от гърнето, като държите почвата около корена на корена (както при нормална трансплантация).
 4. Опаковайте корените на Vriesia с влажен мъх от сфана и ги увийте с изолирана жица.
  Определяне на младата vriesia на дървесна основа

  Vriesia трябва да бъде здраво закрепена върху дървена основа

 5. Натиснете мъх и корен на дървото или кора и го свържете с жица.

Грижа за растението у дома

поливане

Вризия поглъща влагата главно не от корени, а от земната част. Ето защо водата е необходима във фунията. Въпреки че изсушаването на земната кома също може да бъде толерирано - тя трябва да се пръска редовно.

Специфичност на сезонното поливане:

 1. През топлия сезон Вирие се напоява 3 пъти седмично. В този случай водата трябва да се излива в изхода, а не на земята. Останалата вода до следващата вода трябва да бъде напоена със салфетка и едва след това тя се пълни с прясна вода. Земята в пота трябва да е постоянно влажна, но не мокра, и винаги в контакта (с изключение на периода на растеж, съцветие, или може да изгние) трябва да бъде вода. 
 2. През студения сезон, поливането се намалява до 1-2 пъти седмично, като се взема предвид влажността на помещението. При ниска температура водата не остава в контакта. При нормални условия на поддръжка на растенията водата се излива в продължение на 2 часа на ден, след което се накисва. Задължително е да се извършва ежедневно пръскане на листата.

Важно! Водата за напояване се използва дестилирана или пречистена (без съдържанието на вар). Корените на всички бромелиди са чувствителни към хлор в чешмяната вода, така че не е подходящ за поливане на Vriesia. Тя обаче може да бъде предварително защитена. Температурата на водата не трябва да е под +20 ° C.

Допълнително торене 

Тор за закрити растения

Вирезия е непретенциозен и ще се радва на сложни торове

Характеристики на сезонния тор Vriesia:

 1. През пролетта-лятото периодът се захранва веднъж на две седмици след поливането. За тази цел е подходящ специално разработен сложен тор за бромелиди. Когато купувате, трябва внимателно да прочетете композицията. Използвайте само онези торове, които не съдържат мед и бор, тъй като тези елементи са токсични за растението. Концентрацията на разтвора трябва да бъде направена 4 пъти по-малка от тази, посочена от производителя. Приготвеният тор поръсва листата, излива се в изхода по време на напояването. По време на периода на цъфтеж растението не трябва да се опложда.
 2. През есенно-зимния период Vriesia почива. Не е необходимо да се опложда.

Период на цъфтеж

Vriesia цъфти по-често през лятото (през май-юли), по-рядко през февруари-април. Някои хибридни сортове се отнасят за първоначалните им съцветия през цялата година. Началото на цъфтежа може да зависи и от времето на засаждане. 

Ако растението не изхвърли ствола от цветя, най-вероятно температурата на околната среда е под нормалното. Въпреки това, има един прост и оригинален метод за стимулиране на цъфтежа Vriezii - съдържание на етилен газ във въздуха стимулира образуването на дръжка. Този газ се освобождава, когато плодът узрява. Поради това е достатъчно да се поставят няколко банани под мацката и да се покрие този "раздяла" с филм или пакет, за да се избегне изпарението на етилена. При запазване на необходимите условия на растението, инсталацията отделя газта в точното количество и не изисква допълнително стимулиране.

Цветовете на Vriesia са малки и избледняват за 1-2 седмици. Ярките бракове запазват орнаменталността на растението в продължение на няколко месеца, така че след изсъхване стрелата на педала се отрязва. До края на цъфтежа, Врисия формира много деца, а майката растение умира. По този начин цветът се умножава и подмладява.

Моля, обърнете внимание! Водата не се излива в изхода на младите издънки. Вместо това растенията се напръскват от пистолета.

Периодът на почивкаVriesia почивка след растителност и цъфтеж от октомври до февруари. По това време растението се държи в топло помещение при температура 18-22 ° С. Полива се 1-2 пъти седмично, без да се позволява на пръстена да изсъхне. Водата трябва да се излива върху подложка, а не в гнездо. Храненето не произвежда.

Проблеми и решения

Както вече споменахме, Vriesia е непретенциозен завод. Обаче целта на всеки цветар не е просто да има оригинално цвете в къщата, а да израства луксозна, мощна розетка и да осигури активен, бурен цъфтеж. Следователно, трябва да обърнете внимание на възможните грешки в грижите и да разберете защо възникват.

Грешки при грижата за Вриие и отстраняването им - таблица

Външна проява на неправилна грижапричиниНачини за решаване на проблеми 
Вирие оставя мек, увисналТвърде ниска стайна температураУвеличете температурата в стаята, уверете се, че през нощта тя не излиза твърде ниска.
Не се образуват детски кутииЛипса на храна Храни във Vriesia с минерални и органични торове.
Разпадане на корените и основата на растението Превишение на влагатаНамалете поливането, проверете дренажа.
Кафяви петна по листата Заводът беше изгорен от пряка слънчева светлина.Отстранете гнездото от прозореца или го засенчете.
Сухота и потъмняване на върховете на листатаНедостатъчна влажност на въздуха и почвата, липса на вода в изхода, прекалено твърда вода за напояванеЗа да се подобри състоянието на vriesia, препоръчително е да се използва дъждовна вода или размразена вода за разпръскване и усилване на поливането.
Загуба на ярък цвят на съцветие и бледо на листатаНедостатъчно осветлениеОсигурете ярка, но дифузна светлина.
Замърсяване и увреждане на листатаПодохлаждане, излишна влага или прекалено сух въздухОсигурете необходимата температура, напръскайте близката цветна зона.
Изпускане на листатаСилно изсъхванеПочистете основата и предотвратите изсъхването. 

Характеристики на отглеждане на цвете - видео

Болести и вредители 

Vriesia е растение, което е доста устойчиво на различни заболявания. Основната вреда за нея причинява гъбични инфекции.

Лечение на заболявания и контрол на вредителите на цветната маса

Болести и вредителиЗнаци на поражениетопричинилекарство 
Гъбични заболяванияЛистата стават прозрачни, имат тъмни петна.Липса на кислород в помещението, предаване на инфекция с почвата.Проветрете помещението - премахнете горния слой и повредените листа.
Бромелиаден щитНа долната страна на листата има черни точки, щитове на насекоми. Листата, заразени от вредителя, пожълтяват и умират.Контакт с почвата или с други растения. Първо отстранете памучните пъпки на насекомите от листата, след това ги избършете от двете страни с гъба, напоена със сапун или алкохолен разтвор.
Червена паякаТя се установява от двете страни на листа, преплитайки ги с паяжини.Избършете всички листа със сапунен разтвор, със силна лезия, лекувайте с Decisse, редовно пръскайте растението.
Прашен кефалБяла памучна плака, изолирана от подвижни насекоми, с размери 0,5-1,2 mm.Мека четка или памучен тампон потопени в сапунена вода, почистени растение от въшки, и освобождаването им, и след това провеждане на трикратно пръскане с интервал от 7-10 дни разтвор зелен сапун (10-15 г на 1 литър вода), тютюнев екстракт, екстракт от чесън или отвара от циклама. Добър ефект се дължи на лечението или обработването на алкохол от фармацевтичната тинктура на невен.
При тежки случаи растения се напръскват с интервал от 7-14 дни с едно от следните лекарства: Ахтар, Biotlin, Calypso Konfidant, konfidor, Mospilan, Tanrek, Fitoverm.
Гъбични петна по листата на Врия

Гъбичните заболявания се развиват в условия на липса на кислород

Моля, обърнете внимание! Пръскането с инсектициди трябва да се извършва на разстояние от 50 сантиметра от растението. Неспазването на това правило води до тежки изгаряния на листата.

репродукция

Вриеста активно се възпроизвежда вегетативно. През целия период на цъфтене се формират нови издънки. За да успеете да засадите растение след цъфтежа, е важно да спазвате следните правила:

 1. Не изхвърляйте избледнелия Vriesia, в който листата започват да изсъхват, докато базовите му потомци (бебета) не достигнат половината от размера на родителското растение.
  Скалп Врия

  Процесите на Vryessia трябва да останат в майчиното растение, докато нямат свои собствени корени

 2. Разделете потомството от корените на родителското растение с остър нож.
 3. Росток трябва да има свои собствени малки корени, без които не се установява.
 4. Засадете потомство на Вриийс в нов съд, уплътнявайки почвата около основата на цветето.
 5. Изсипете изобилно водата и я затоплете (+ 24 ° C).

 Отзиви на производителите на цветя

На 8 март получих Vriezia като подарък. Да призная, че е объркана: боли странно цвете, мислех, че няма да оцелее в нашите условия. Простедуривав както правилно като интернет, аз разбрах как да се справя с новия гост, така че отношенията, които сме разработили, да са силни и приятелски. Примерът цвете е необходимо, същото като за орхидеи. Светлината обича разпръснатото, от директните лъчи се появяват изгаряния. С поливането всичко е много по-интересно: през лятото го напоявам в гнездо и няма значение: проста вода или с тор. Но само периодично оставям останалата вода и изливам нова. При горещо време водата в изхода трябва винаги да бъде. Врисия се хранва през розетката и излишва напълно корените си. Понякога ги изливам малко с вода. През зимата водата трябва да бъде внимателно, без да се допуска стагнацията на водата в изхода. Много обичам пръскането. Сега цветята ми са на балкона и ги пръскам два пъти на ден: сутрин и вечер.

Докато Вирезия цъфти, децата й се оформят. Моята красота е 5 парчета! Можете да ги изключите, когато имат корените. Още не съм ги гледал. По принцип този екзот беше напълно непретенциозен и продължава да ми доставя удоволствие, без да предизвиква опасения за здравето ми! 

Мисля, че ако някой реши да получи такава красота, той никога няма да бъде разочарован от това!

KEDRovichok 

http://irecommend.ru/content/vrieziya-foto-detok 

Плюсове: дълги цъфти, красиви, непретенциозни.

Недостатъци: не са открити.

Вирезия ми харесва с цъфтеж 3-5 месеца в годината. И така, наскоро отидох в магазин за цветя, аз гледам - ​​има необичаен Vriesia, цъфти с красив цвят на "пламък" ... 
Грижа за нея, трябва да излее вода в гнездата и често да се пръска. Научих също, че растението поглъща прах. Той също така има много крехка коренна структура и често не може да бъде трансплантиран. Можете да повредите корените и растението да се разболее или да умрете. Затова е препоръчително да се трансплантира само ако потът става малък ... 

Цветя и неподправени. Съветвам ви да купите!

Вера Вонг 

http://otzovik.com/review_300302.html 

Плюсове: красива, дълго, притежаваща необичаен брак.

Недостатъци: има малко zamorochki в съдържанието.

Имаше това цвете случайно някак си отиде със съпруга си в магазин за цветя, а очите ми са изключително красиви и прекрасни растения с звучното име vrieziya.

За грижите и по-голямата част на цветето: vrieziya - един вид Bromeliads, а често и в естествената им среда, те растат по стволовете на дърветата и скалите, не е нужно на кореновата система, вместо те имат процесите на задържане, които не вземат не торене и торове, ако е искат да оплодят красотата си, то трябва да се направи или чрез розетка, или с превръзка на листа, но има и някои нюанси тук:
1. Необходимо е да се храните преди началото на цъфтежа.
2. Торовете ще му пригодят да вкуси орхидеите.
По време на цъфтежа не може да бъде за дълго, за да се запази влагата в гнездото, в противен случай това ще доведе до затихване прицветници, аз поръсете щедро на сутринта, след 3-4 часа се оттича водата, просто поръсете буца пръст, като поливане, страхувам се, че не мога да podraschitat и се изсипва, но той обича мокра, но не и мокра земя.

По принцип, ако следвате някои правила за нейното обслужване и поддръжка, тя ще зарадва собственика за дълго време цъфтежа си, а след бебетата си :)

ShadowGhost 

http://otzovik.com/review_3166412.html 

Плюсове: красив цъфтеж.

Недостатъци: капризност в съдържанието.

Стая цвете Vriesia - моят рожден ден. Радвайки се на такъв прекрасен подарък и предупреждавайки за трудностите в грижите, тя веднага се затича да изучава литература по този въпрос. Оказа се, че цветето обича висока влажност, винаги влажна буца пръст, както и поливане директно в розетка от листа, и често пръскане. Прави ли всичко строго съгласно инструкциите. Избрах най-влажното място в стаята, не забравих за поливането и внимателно напръсках. И ... преувеличи. Flower като мен не доведе, не мудно, не по-жълтеникав, но когато започна да го поправи, просто извади от саксията с всички листа. Оказа се, че коренът просто е изгнил. Оставих корена в пота, надявайки се да избяга, но тук напразно.

Bachura 

http://otzovik.com/review_1867253.html

Плюсове: много красиво цвете.

Недостатъци: все още не са виждали.

Вместо обичайните рози и хризантеми, рожденият ден на най-голямата ни дъщеря, татко й даде такова цвете. Трябва да се отбележи, че дъщерята била много, много щастлива. Тя се грижи сама за себе си, уверява се, че цветът й винаги е напояван. Гледаш такава красота и око се радва. Смятате ли, че е необходимо, с какво не може да излезе природата? Фактът, че растението е причудливо или не, все още не сме открили. Но ние вече знаем, че Вриосия цъфти много дълго. И все пак някъде четеше, че тази стая цъфти по-скоро като сянка от лъчите на слънцето. Но нашата стая е слънчева и ще кажа, че в продължение на два месеца чувствам, че цветът е повече от красив.

Olgunessa 

http://otzovik.com/review_952536.html 

Врисия носи в живота ни сочни цветове, наслаждава окото и възхищава. Същевременно не се изискват твърде сложни процедури за работа с цветарството. Това екзотично кокетче е добре приспособено към климата на нашите апартаменти и офиси. Не отричайте удоволствието да размишлявате върху това чудо на природата!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com