BgDaHan.com

Ягодите не узрели на перваза на прозореца. Каква е причината?

Причините могат да бъдат доста. Едно от тях е недостатъчно осветление през есенно-зимния период. За нормално развитие и плод на ягоди, един светъл ден трябва да продължи 14 часа. Колкото по-кратък е светлинният ден, толкова повече растения трябва да бъдат олекотени (през зимата, до 7 часа, сутрин и вечер).

Друга възможна причина е лошото опрашване на растенията. Цветята на ягоди цъфтят на завои и запазват способността да замърсяват до четири дни. През цялото това време сутрин те трябва да бъдат полирани ръчно с помощта на четка. Е, когато няколко разновидности на ягоди се отглеждат заедно: качеството на опрашването в този случай се увеличава. По време на цъфтежа стаята, където растат ягоди, трябва да се вентилира по-често и температурата трябва да се понижи, ако е възможно, с няколко градуса (оптималната температура за отглеждане е 19-22 ° C). За по-добър ефект растенията могат да бъдат третирани с яйчници.

Причината за падането на цветя и яйчници може да е липса или, напротив, излишък от влага, както и неправилно прилагане на торове. През нощта можете да спуснете кацането с пределна връзка, за да се предпазите от температурни промени.Ягодите се нуждаят главно от калиево-фосфорно торене, но пълните сложни торове са подходящи и в малки дози (около 1 чаена лъжичка на 3 литра вода). Азотните торове се използват в минимални количества и само ако е необходимо, в противен случай растенията ще започнат да "угояват" и изобщо няма да цъфтят. Твърде често и изобилно горната превръзка може да увеличи концентрацията на минерали в почвата и да причини изгаряне на корените, което в крайна сметка ще доведе до изсушаване и падане на яйчниците.

При неблагоприятни условия растенията са по-често засегнати от вредители и болести, което също води до увреждане на пъпките и загуба на цветя. Така че, ако въздухът е прекалено сух, растенията са по-често засегнати от паяка а слабо дезинфекцираната почва може да се превърне в източник на инфекция на растения с нематод.

Ирина Белозерова, агроном, специалист по градински растения

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com