BgDaHan.com

Нова градина на три етапа

Преди четири години съпругът ми и аз станахме щастливи собственици на крайградски район. Доволни сме от всичко, с изключение на старите непродуктивни дървета, които растат точно в средата на зеленчуковите градини.

Решиха да се отърват от тях. Но възникна въпросът как да го направя бързо и лесно, защото съпругът ми и аз сме пенсионирани, а силите не са едни и същи.

Хелият помогна

Веднъж видях как баща ми свали старата акация. И решихме да използваме тази техника при изкореняването на градината. Първо, те прерязват всички дървета с резачка. И тогава през есента те пробиха във всяка купчина от 5 до 10 дупки с дълбочина около 20 см, изляха амониев нитрат в тях и вързаха купчините със стари плътни полиетиленови торби. Всичко това беше покрито с пръст, а на върха на пънове поставени парчета от шисти. До есента на следващата година всички пънове бяха изгнили и ние лесно ги изкоренявахме.

Строго на север

Нова градина реши да постави по северната граница на обекта. Благодарение на това сянката от дърветата не попада на близките легла. Противно на сегашната "градинска мода", посадъчен материал, получен на средни подложки, тъй като те са по-трайни и имат мощна кореновата система, поради което по-малко страдат от студ и липса на влага. Няколко сорта, които засадих върху запасите от семена.Вместо дърво

Това, че в бъдеще е било лесно да се грижат за дърветата и да се събират от тях, те ги формираха под формата на храсти. За тази цел, непосредствено след засаждането, разсадите са били нарязани на височина 40-45 см. През първата година от отглеждането им, всички издънки, които растат върху тях, са оставени. През пролетта на втората година централният проводник беше напълно изрязан и един до два клона до него бяха изрязани. Останалата част беше съкратена с 10-15 см, като се направи изрязване на външния бъбрек. През пролетта на третата година всички силни клони, образувани в центъра на короната, бяха отстранени, а останалите отново бяха съкратени, като се прехвърлиха към по-слаби странични стреля. Благодарение на този метод някои ябълкови и крушови дървета произвеждаха първите плодове през третата година на отглеждане. Поради това, за 5-6 години планираме да формираме компактни дървета - храсти с височина около 2 м. След като поставих градината си, аз и съпругът ми решихме да купим матрака в Мариупол за легло в нашата дача. Подходящ модел с правилните размери бе вдигнат на сайта на техния онлайн магазин spalnya.dn.ua и поръчал доставка до къщата, като плати за покупката чрез банков превод.

Алтернативен вариант

На един пън, нямахме амониев нитрат и ние просто изсипахме вода няколко пъти през зимата. Те не скриха нищо отгоре. Следващата есен, този пъстър се отстранява толкова лесно, колкото тези, в които се излива амониев нитрат.

Павлина Зубрица, с. Ladyzhinka, регион Донецк.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com