BgDaHan.com

Вредители от зеле, ряпа, репички и репички

Основните вредители на зелето, ряпа, ряпа и ряпа са зелеви листни въшки, зеле, шушулка, зелеви бълхи, кръстоцветни бълхи и охлюви.

Зеле, заразено с вредители

Зелеви листни въшки

Възрастните листни въшки и техните ларви изсмукват сока от ряпа, репички и рубагаси, докато листата се обезцветяват, поемат розов цвят и след това се къдрят и изсъхват. Особено лошо засяга листни въшки сортове зеленчуци и растения от късен период на засаждане.

Мерки за контрол: 3-4 кг пресни картофени или доматени листа се кипват в кофа с вода в продължение на 20-30 минути след филтриране. Преди пръскане, разредете модата 3 пъти и добавете 40 g сапун към 10 литра бульон. При необходимост пръскането се повтаря с прясно приготвен отвара.

Отвара от картофен или доматен лист са борбата със зелето лъжица, зеле whortleberry, ряпа меджита, зеле молец, зеле. Срещу тези вредители също се прилага лечение с лекарството zhtobacterin в размер на 50 g на 10 литра вода. Лечението с лекарството е ефективно при температури над 20 °.

Зелеви листни въшки

Зелето от зеле

Масовото разпространение на този вредител обикновено започва в началото на юни. Поставянето на яйца от зеле от зеле може да бъде открито и унищожено при гледане на обратната страна на листа - те имат жълт цвят. В случай на излюпване на гъсеници, те се събират в буркан с вода. През този период, ефективно пръскане растения с 4% разтвор на обикновена сол (40 г на 1 литър вода). В случай на масово разпространение на пеперуди, можете да използвате инфузия на репей: кофа с 1/3 пълнене с натрошени листа и настояват за три дни. Филтрираната инфузия се поръсва със зеле по време на полета на пеперудата 3-4 пъти с интервал от 6-8 дни. За всяко третиране инфузията се приготвя отново.

Сирене на зеле от зеле

Зелената мухаЕдин от най-често срещаните и коварни вредители. Тя поставя яйца в основата на стъблото. Когато се открие зидария, земята се отстранява внимателно от растението и се отегчава с пресни. По време на полета на мухи (края на май - юли), почвата между редовете поръсва вещества, които имат силна миризма: нарязан лайка (пиретрум) в смес с пясък, тютюнев прах с вар (100-200 г на 10 m2) или дървесна пепел.

Контрол: детектиране при srednepozdnih разновидности на ларви зеле муха в пънове зона (малки бели червеи) в основата на растенията се поливат разтвор малатион (20 г в 10 литра вода), консумиращи 1 литър разтвор при 6-8 растения. Обработката се извършва за 1-1,5 месеца преди прибиране на реколтата.

Зелената муха

Кръстоцветни бълхи

При появата на леторасти от кръстоцветни култури, при топло време се разпространяват бръмбари кръстоцветни бълхи. Те ядат малки дупки в листата. Ако не се бие, вредата, която носи този вредител може да бъде непоправима - Силно костилка листата изсъхват, растенията умират. Особено опасни щети на младия разсад ряпа, репички зародиши и във фаза на първите истински листа, а също и в първите две седмици след засаждане на разсад зеле на открито място. Всички видове кръстоцветни бълхи, независимо от метеорологичните условия, се развиват в едно поколение.

Мерки за контрол: унищожаване на плевелите - ежедневно сухо опрашване на ряпа, репичка, дървесна пепел от рутагага или тютюн (тютюнев прах).

Зелето листа удари с кръстоцветни бълхи

Слъгани голи

Зелевите и други зеленчукови култури са повредени. Охлювите са най-активни вечер и през нощта. Слъгалите ядат големи дупки в листата и плодовете.

Мерки за контрол: унищожаване на плевелите и разхлабване на почвата: изсушаване на почвата с суперфосфат (30-40 g на 1 m2), гасена вар или смес от вар и тютюн.

Голият Слъч

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com