BgDaHan.com

Жълт кантарион за очи

нормален ливаден жълт кантарион Средните ленти, като петна или перфорирани, са по-известни като лечебни растения или плевели. Екзотичните видове се приветстват в градините.

Feature, характерен за всички ловци (Hypericum) - светло жълти цветя с пет листа във формата на перка и многобройни тичинки наподобяващи нажежен сноп оптични влакна. Почти всички членове на рода се характеризират с противоположни листа с равномерни очертания, чиято форма варира от широко яйцевидно до линейно.

Нагоре и надолу

Жълт кантарион

Жълт кантарион (N. ascyron) живее в южната част на Сибир, Далечния Изток, Китай и Северна Америка. Тя е много по-мощен от нашите ловци и достига височина от 120 см цветя са сами си седят на краищата на клонове и не засяга само красотата, колко размер :. 4.5-8 см в диаметър. Цъфти през юли - август. Gromozdok и ненужно богати на листа, така че в mixborders изисква квартал с по-светли растения. Известно е, особено сред аматьорите al`pinariyev, южна Европейския кантариона olympicum (Н. olimpicum) -Нискостъблените не повече от 30 см, растението с чист закръглен храст. Долната част на клоните му е лигнока, което позволява да се припише на половин храсти. Дебели, фини листа са боядисани в синкав цвят и благоприятно подчертават яркостта на широките апикални съцветия. Цъфти през юли - август. Това е устойчива на суша и необичайно растение, напълно зимно издръжливо - просто намиране на малки цветни лехи и хълмове.

Ние сме толкова любители на вечнозелените

Много популярни видове се считат за вечнозелени храсти. Но в нашия климат, клоните им нямат време да растат достойно до зимата и те неволно се превръщат в половин храсти или дори треви. Листата се запазват само там, където зимите правят без студ. Колкото по-на север, толкова по-широколистни стават.

Жълт кантарион, или боя (N. androsaemum), живее в горите на Кавказ, Мала Азия и Западна Европа. На Запад често се отглеждат и почти никога не се внасят, а нашите любители обикновено имат растения от природата, от Кавказ. Височината достига повече от 1 м. Цветята не са забележителни, плодовете са уникални: те са месести и подобни на плодове. Докато зреят, цветът им се променя от зеленикав на червен, а в края на есента те стават черни. Но бъдете подготвени за това, че в суровата зима жълтия кантарион може да падне.

Жълт кантарион

Неговият естествен хибриден потомък - Жълт кантарион (N. xinodorum) - по-скоро предпочитан от флористи, а не от градинари. Серията холандски магии се състои от над 40 разновидности, специално проектирани за букети и аранжименти. Ако ще да им семейство или приятели оригинален подарък, завод на такава серия е идеален като оригинален допълнение към него .. Растенията са добре запазени листа живопис големи "плодове" може да бъде бяло, зелено, жълто, сьомга, оранжево, червено и дори лилаво и черно. Трудно е да се каже дали тези сортове имат стойност за нашите градинари. В домашните каталози се среща името "жълт кантарион", но без никакво споменаване. Перспективите за такъв посадъчен материал се проверяват по собствен опит.Към тази роля на жълтия кантарион в цветната градина все още не сме свикнали с това. Но колко стереотипи вече са прекъснати!

Неженки с огромни цветя

По-често продавани Жълт кантарион с единични гигантски цветя с диаметър до 8 см - като например "Hidcote" и чашата "St. John`s wort" (N. calycinum). Нашият суров климат ги превръща от храсти в треви, които замръзват на земята. Това обаче не влияе на цъфтежа, тъй като пъпките се поставят върху издънките на текущия сезон.

Родното място на кайлъка - Западна Кавказкия полуостров, Крим и Източното Средиземноморие. Характеристиката му се разпространява, разпространявайки издънки, което го прави ценен завод, но само в южните райони, където образува дебели килими с гъсти елиптични листа. Цветята, разпръснати над тях от юли до есента, са осветени от дълги тичинки с червеникави прашници. Ние го имаме, защото такава роля е неподходяща и може да се отглежда само като екзотично любопитство на топло и тихо място с плодородна почва.

обаче най-популярните и широко разпространени в градините на Западна Европа и Северна Америка, жълтия кантарион "Hidcote". Въпреки, че е писано в старомодните разновидности на китайски Хукър видове (Н. hookerianum) или кичест (Н. patulum), в действителност това е тройна хибрид в родословието който също има жълт chashechkovy кантарион. В топлите райони тя набъбва до почти 2 м, а в Русия височината му се определя от продължителността на годишния растеж. Цветята са толкова големи, колкото калият, но венчелистчетата им са по-широки, а тичинките са по-къси и с жълти прашници. Периодът на цъфтеж започва през юни и е ограничен до настинки.

Калций от жълт кантарион (N. calycinum)

Непознат, но обещаващ

Zveroboy - истински широколистни храсти - нашите градинари са малко известни. Това е няколко вида представляваща тясна родство група: gustotsvetkovy (Н. densiflorum), Calma (Н. kalmianum) и покълване (Н. prolificum). Всички те идват от Северна Америка, където стигат до Канада, което е потенциално доста обещаващо в нашата зона. Наистина, когато се отглеждат в ботаническата градина на Москва, те цъфтят всяка година, въпреки частичната слана. Един от тях, gustokvetkovy, се вкоренява в нашата дача. Засадена в топла, слънчева местност, тя се разраства в човешки растеж и само при много тежки зими се скъсява до нивото на сняг. Поради плътното разклоняване на короната се оказва, че е гъста и доста чиста. От началото на юли многобройни съцветия са цъфнали на върха на издънките. Въпреки че диаметърът на цветята е малък - само 1-1,5 см, те са изобилни и осигуряват дълъг цъфтеж, който постепенно избледнява до края на август. На мястото на цветята идват продълговати кутии с плодове, първо зелени, а след това кафяви.

Растенията изглеждат добре в групи, включително иглолистни видове. За зимата клонките са полезни за връзване, така че да не се счупят със сняг.

Наталия Шевярева, изследовател на RAS на Руската академия на науките

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com