BgDaHan.com

Котка от породата на сняг-шу: сърдечен домашен любимец в семейството

снегоходки

Cat Snow-shu е идеално подходящ за съдържанието на апартамента и не изисква сложна поддръжка. Породата е развъждана преди няколко десетилетия и сега е много популярна. Те са приятелски, игриви животни с балансиран характер, които са добри в придружител.

Произход и характеристики на породата "Сноу-шу"

история

снегоходки

Сноу-шу - грациозни и добродушни потомци от сиамски котки

Породата се появява случайно през 60-те години на ХХ век в детската градина на селекционера Дороти Хинс-Дохърти. Тогава нейната сиамска котка имаше три необичайни котенца. Тяхната уникалност се състои в белия цвят на краката, което не е характерно за породата. Този резултат доволен от селекционера и реши да го повтори. За да получи боклук с желания цвят, Дороти Хинс-Дохърти прекоси сиамските котки с представители на американската порода късокосмест.

Скоро развъдчиците започнали да участват в изложби. Дороти разработи стандарт, а също и име на породата. Но широко разпространение на котката в тези дни не получи. За постигането на необходимия резултат не е било лесно, някои от потомците не са имали правилния цвят. Но в същото време породата предизвиква интерес и от друг селекционер от Норфолк, Вирджиния, Вики Оленър, който също започва да я размножава.

През 1974 г. Snow-shu бяха официално признати от организациите ACA и CFF (американските федерации на любителите на котките). Но това не направи нищо за увеличаване на популярността. През 1977 г. в САЩ има само 4 индивида от тази порода. Ситуацията беше коригирана от животновъдите Грузия Куннел и Джим Хофман. В резултат на тяхната работа, необходимото оцветяване е фиксирано. През 1982 г. породата Snow-shu е призната от организациите ACFA и TICA, през 1983 г. придобива шампионската титла на CFF, а през 1990 г. - ACFA.

стандарт

Сноу-шу котка

Сноу-шу има пропорционална физика 

Теглото на животното достига 2.5-5.5 kg. Котката има хармонична физика. Главата е с клиновидна форма със среден размер. Шията е силна, с умерена дължина. Муцуната не е много широка, леко заострена. Носът е със среден размер. Челото е плоско. Ушите са големи, прави, широки в основата. Очите са овални, големи, тъмносини.

Случаят е правоъгълен, среден по размер. Изразява се мускулатурата. Задни крака над предните лапи. Опашката е със средна дебелина и леко се свива до върха. Козината е къса, тясно се прилепва към тялото, има малък подкосъм. Цветът съответства на цвета на сиамските котки: костенурка, сила и блупойнт. На главата, в областта на бедрата и раменете има тъмна пигментация. Нозете имат цвят под формата на чорапи, а на муцуната можете да видите изображение на буквата V. Представителите на тази порода живеят в продължение на 10-15 години.

Описание на характера на котката

Сноу-шу на печката

Сноу-шу се отличава със спокоен темперамент

Котките Snow-shu имат балансиран характер. Те са умерено любознателни и не много натрапчиви. В тяхното поведение няма агресия или злоба. Те показват много добро отношение към хората, обичат да играят, прекарват времето си с децата си. Ако в апартамента живеят други домашни любимци, Snow-shu може лесно да установи контакт с тях. Това се отнася за котки, кучета и дори гризачи. Те не обичат да са сами.

Важно! Snow-shu имат нетипична особеност за котките - обичат да плуват много.

Развъдчиците отбелязват изключителното привързване на тези котки към господаря си. Ето защо не препоръчваме да започнете Snow-shu за тези, които обичат самостоятелните домашни любимци. Тази порода се нуждае от внимание, ласки и грижи. Въпреки това, за разлика от сиамските, техните потомци не са толкова "говорещи". 

Струва си да се отбележи, че Snow-shu изобщо не е отмъстителен. Следователно, не трябва да се страхувате от внезапно скок от ъгъла на домашния любимец, който съскаше за старите сметки със собственика. Това са контактни, игриви и любезни котки, които са идеални за начинаещи или деца.

Основни характеристики на породата - видеоклип

Как да изберем коте

Котеш Снежанка

Сноу-шу котенцата трябва да са игриви и здрави

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е появата на котето. Тя трябва да има характеристиките на породата: главата под формата на равностранен триъгълник, широк в основата и прави уши, правоъгълно тяло. Трябва да се помни, че котенцата се раждат напълно бели, цвят се формира от два месеца. Козината трябва да бъде чиста и блестяща. Също така, експертите препоръчват да се обърне внимание на дейността на котето.

Важно! Изберете игриво дете без признаци на агресия, страхливост, апатия или летаргия.

Прочетете документите на котенцето, уверете се, че са направени необходимите ваксини и се извършва обезпаразитяване. Вижте също родословието. Помолете сенатора да ви предостави информация за родителите на котето, болестите, които са претърпели, ваксинации. В кучетата на високо ниво, в допълнение към документите, се осигурява едно бебе за бебето, седмично хранене и малко количество пълнител, на което той е свикнал. Това ще помогне за по-добро адаптиране на котето в новата къща. Можете да го вземете след 2-3 месеца.

Грижа за домашни любимци

За да се запази външният вид и здравето на котката, е необходимо систематично да се провеждат хигиенни процедури, както и правилно да се състави хранителна система.

Характеристики на съдържанието в апартамента

Котка сняг-шу

Сноу-шу е достатъчно любопитен

За Snow-shu трябва да организирате място на хълм. Например, инсталирайте рафт или осигурете място в шкафа. Това се дължи на естеството на тези котки. Те са доста любопитни, затова се катерят на високи места, за да гледат какво се случва. Snow-sho отвори интериорните врати, вратите на шкафовете независимо, а за отделни лица и вратите на хладилника няма да се превърнат в пречка. В това отношение трябва да премахнете крехките неща, които могат да достигнат.

Сноу-шу трудно може да понесе самотата. Едно от решенията на този проблем е придобиването на две животни едновременно. Но ако тази опция не ви харесва, има алтернатива. Когато напускате дома, така че котката да не се отегчава, оставете играчките за нея: топки, капачки от дръжки, въжета. В противен случай при връщане може да намерите повредена мебелна тапицерия или тапицерия. При отсъствието на играчки Сноу-шу ще открадне различни малки предмети.

Ако видите коте в апартамента, скрийте кабелите. По време на разрастването на зъбите, бебето може да ги ухапе. Възрастните хора не проявяват интерес към проводниците. Сноу-шу обича водата. Те са склонни да стигнат със собственика във ваната или душ. Не се препоръчва да оставяте Snow-shu на улицата. Задайте решетка на прозорците, така че домашните любимци нямат възможност да напуснат апартамента.

Важно! Ограничавайте достъпа на котки до отровни растения.

хигиена

Сноу-шу в мивката

Snow-shoo обичат да плуват

Вълна на котката Сноу-шу се нуждае от редовно разресване. Това се прави с гумена ръкавица. По време на пролетта и есента molt, стиснете кучето 2-3 пъти седмично, останалото време е достатъчно веднъж. Ръкавицата трябва да се движи в посока на растеж на козината. Не докосвайте опашката. След това навлажнете ръцете си с вода и отстранете останалите косми от косата. Покритието може да се разтрие с дива коза, козина или коприна - това ще даде блясък на козината.

Що се отнася до образуването на екскрети, избършете очите на котката с хартиена кърпа, не е необходимо да я намокрите. Експертите не препоръчват използването на памучна вата за тази цел. Ако има много изпускане от очите, трябва да се свържете с ветеринарния лекар.Всеки месец отрежете ноктите на домашния любимец. За да направите това, трябва да използвате специални инструменти. Котешките нокти са подрязани с обикновени ножици за нокти, а за възрастни над 7 месеца те използват нокът. Можете да използвате само добре заточен инструмент, в противен случай ще се счупят ноктите и процедурата ще бъде болезнена за животното. Ако вашият домашен любимец не харесва този процес, той се противопоставя, процедурата може да се извърши в рамките на 2-3 дни. Нарежете точно всеки нокът, иначе го изостряте. Преди процедурата, подгответе памучната вана и дезинфектанта, ако докоснете жива тъкан.

Седмично провеждане на изследване на ушите на котката за зачервяване или заустване. Ако бъдат открити, незабавно се свържете с ветеринарния лекар. Веднъж месечно почиствайте ушите. За да направите това, използвайте памучни пъпки, вазелин или растително масло. Почистете ухото си от основата до ръба. В този случай можете да докосвате само видимата част, да не стигате дълбоко. 

Също така до етапите на грижа за Snow-shu се къпят. Процедурата се извършва на всеки шест месеца за почистване на вълната, както и при замърсяване и когато животното заразява паразитите. Има различни варианти за къпане на котки. Една от тях е използването на сух шампоан. Например, Perfect Coat. Сухият шампоан не се нанася върху цялата повърхност на козината, а само върху замърсени места. Разтрийте сместа в продължение на 5 минути, след което я разбъркайте с четка за масаж. Вместо сух шампоан, можете да използвате трици, почистване с помощта им се извършва по подобен начин.

При традиционното къпане се нанасят такива съединения като пръстен 5, 8 в 1, Всички системи, Bio-Groom, Jerob, HERY. Преди процедурата поставете памучни пантофи в ушите на котката, за да предотвратите появата на влага. Нанесете шампоан в посока на растеж на слой 1-2 пъти, след това изплакнете добре с вода. За сушене можете да използвате сешоар или кърпа. Гребайте котката с четка с естествени влакна.

Захранване

Хранене в купа за котки

В храната на Сноу-шу трябва да има превес месото

Захранването на котката може да бъде естествена храна или храна. За едно животно, всеки от тези методи е подходящ. Диетата "Сноу-шу" трябва да се основава на следните продукти:

 • месо (говеждо, телешко, пилешко, пуешко);
 • странични продукти (черен дроб, сърце, бъбреци);
 • риба и морски дарове (мерлуза, треска, писия, пикша, пъстърва, сардини, сьомга, скариди, калмари);
 • кисело мляко, кисело мляко, сметана, ферментирано печено мляко;
 • варени зеленчуци;
 • зърнени култури (овесени ядки, манго, ориз);
 • зелени (салата, копър, магданоз);
 • варени жълтъци, които се дават на котката веднъж седмично. По-честата употреба на яйца ще доведе до проблеми с бъбреците.

Pitomitsy да разнообрази менюто, че е възможно да се даде на бебешки храни: месо и риба смес Babushkino кошница, Tikhoretsk, Agusha, Frutonyanya.

Животното не може да бъде хранено:

 • свинско, агнешко;
 • консерви;
 • мастни, пържени, пикантни, пушени, наквасена храна.

Диетата трябва да включва 2/3 месо и риба и 1/3 от останалите продукти. До една година и половина котката се хранят до 5 пъти на ден, а след това 2-3 пъти на ден. Количеството храна се изчислява съгласно тази схема: за 1 кг тегло 40-60 г храна.

Когато се използва суха храна на ден, на котката се дава 150-200 g продукт. Можете да дадете такива смеси като PRO PLAN, Innova EVO, Acana, Bozita, Hills.

Бременност и раждане

Котките са родили котенца средно от 60 до 70 дни. Определянето на бременността може да бъде на следните основания:

 1. Дейността на котката, която чака котенцата, намалява, апетитът намалява, зърната стават розови.
 2. На 6-та седмица коремът се увеличава значително, феталното движение вече се усеща на 8, млечните жлези се уголемяват миналата седмица.

Захранвайте котката през този период, имате нужда от специални смеси, които съдържат всички необходими елементи за пълно развитие на плода. Това е Ориен, Гол, Акана. Оферта си също извара, ферментирало печено мляко, кефир, месо, риба.

За доставка ще трябва да подготвите:

 • картонена кутия;
 • памперси;
 • дезинфекцирани с алкохол ножици;
 • салфетки.

Седмица преди доставката котката започва активно да ближе. Покажи си кутията. От 61 дни, измерване на температурата - в деня преди раждането тя пада до 37-37.5 ° С. В началото на родовия процес се посочва изтеглянето на вода. След това започват опитите. Продължителността на този период е около 12 часа. Бебетата се появяват напред. Котката самостоятелно разкъсва амниотичните мембрани, изтласква пъпната връв и облизва умовете на малките, освобождавайки дихателния тракт.

Ако тя откаже да се включи в новородено, трябва да й помогнете и да направите следното:

 1. Издърпайте плацентата в областта на главата на бебето, отстранете мукуса от устата и носа с пипета, нарязайте пъпната връв на 1-2 см от корема.
 2. Избършете котето със салфетка. После го постави на майка си.
 3. Ако бебето не започне да диша, направете изкуствено дишане на ноздрите и устата, но не вдишвайте въздуха с голяма сила, за да можете да разкъсате белия дроб.

Обикновено котенцата се появяват с честота от 20 минути. След всеки плод последните трябва да напуснат. Новородените са много чувствителни към студ и влага. Поради това, през първата седмица след раждането, температурата се съхранява в кутията при + 29 ° С, след това всяка седмица понижава с 3 ° С до + 21 ° С. Вътре, легни пелените.

Важно! Ако след края на раждането в котката има интензивна слюнка, нарушена координация, тревожност, спазми, треска, тогава тя се нуждае от ветеринарна помощ.

обучение

Сноу-шу играе с топката

Образованието Snow-shu трябва да започне от най-малката възраст

От детството, свикна котката с хигиенни процедури: пениране, почистване на очите и ушите, подрязване на ноктите. След това няма да имате проблеми при грижите за възрастни животни. Привържете зеницата към таблата и котетата.

Ако котката разваля мебели или тапети, забранете я с помощта на строга интонация. Котките са по-подходящи за обучение от възрастните. Ето защо е необходимо да започнете да коригирате поведението на питън, веднага щом се появи в къщата.

Болести и инокулации

Развъдчиците отбелязват силното здраве на представителите на тази порода. Но в някои случаи те развиват страбизъм, дефекти на опашката, стоматит и кариес. За да запазите здравето на домашния любимец, ще помогнете за ваксинирането:

 1. На 8 седмици първото инокулиране е от panleukopenia (catnip).
 2. След 21-28 дни се провежда втора ваксинация. По това време животното също е присадено от хламидии, бяс, калцевироза и ринотрахеит.
 3. След 3 месеца котето се ваксинира срещу трифофитоза и микроспория. В бъдеще тези ваксини се въвеждат ежегодно. 10 дни преди процедурата се извършва обезпаразитяване. Животното получава едно от лекарствата като Cystal-Ket, Polyvercan или Kanikvantel.

Отзиви на собственика

Сноу-шу много красиви тюлени, много привързани команди за бърз достъп и просто умен, и най-важното, много, много умен! Вълна на допир не е като обикновените котки, много деликатно, много хубаво е да се желязо. С таблата, веднага разбрах къде да свършат работата си.

Lenanika93
http://otzovik.com/review_3301615.html

Това са котки, които не са твърде големи по размер, но са в състояние да се изправят за себе си, имат гъвкавост и сила. Освен това те са умни, много умни и грациозни.

Агата Мъдър
https://otvet.mail.ru/question/31639115

Котката наистина е много красива и много умна. Понякога ми се струва, че това е куче в коженото палто на котка.

снегоходки
https://kharkovforum.com/showthread.php?t=888553

Видът "Сноу-шу" не предизвиква много притеснения. Грижата включва прости правила - не отнема много време. Собствениците отбелязват приятната природа и високата интелигентност на тези котки, които в разузнаването се приравняват на кучета.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com