BgDaHan.com

Не минавайте от мимозата

Веднъж благодарение на грешката на продавача на магазин за цветя в къщата ми се появи нежно същество - мимоза, срамежлива. Просто, раздавайки сашетата с много растителни семена, които избрах, момичето случайно подаде чанта със семена от същата мимоза.

Внимателно прочетох инструкциите. Взех една малка пот, изля от дренаж и почва - смес, състояща се от 1 част от обикновения пясък 3 части торф, 1 част от горния слой на градинската почва. Семената на мимоза са тъмни, малки, кръгли, лесни за засаждане. В саксията засадих три парчета наведнъж, два от тях се издигнаха. Веднага след засаждането (плитка), тя разляла вода и я покрила с прозрачен филм. Не знам дали би трябвало да направя това, но се държа толкова инертно с всички семена. И чакам да израснат.

После свалих филма и бебето ми излезе на височина. На тънки клони се появиха тънки шипове и нежни листа. Нещо, което ми напомни за листата на акация - дървото на моето детство. И с течение на времето забелязах (това е чудото на природата!), Че ако докоснете листата, те бързо се свиват. Точно като ръка! Още веднъж ще се докоснете - клончето ще виси, сякаш се опитва да се скрие. Що се отнася до грижата за нея, няма нищо специално. Моята мимоза се чувстваше страхотно на ярко осветения прозорец. Въпреки че растението е устойчиво на суша, но ако забравите да напоиш цветето си, можеш да изхвърлиш листата.

мимоза скромностСлед това със следващото поливане тя отново дава нови листа, но не и на същите места. Така че, с редките поливане ненаситни домакини рискуват да получат много непривлекателно растение с голо дъно на стъблото. И пресушаването не е необходимо - резултатът ще бъде същият.
Деликатни розови топки от мимоза цветя дават за лятото. За да се уверите, че тя не се простира нагоре (не изглежда много хубаво), нарязах върховете на клонките.Мимоза не живее дълго. Но тя е толкова сладка и смешна, че я раставам постоянно. Аз събирам семена. След като кутиите за семена станат кафяви, сухи, аз избирам семената. Всяко семе е затворено в собствената му обвивка и е по-добре да се отървем от него.

Друга много важна точка! Мимоза срамежливата е много сладка и привлекателна. И начина, по който, когато поставя листата заедно, обикновено привлича всички около нея. Семейството ми почти съсипа лошото растение: всеки път, когато минават край тях, го натиснаха върху листата и го поздравиха. Така че вземи семена от мимоза и се възхищавай на нея. Но се тресете предпазливо, защото това не е напразно и се нарича Мимоза срамежлив.

Мая Брусиловская, Москва

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com