BgDaHan.com

Градински аконит: панацея за болести или отровна отрова

Aconite е бяло-опашка - официалното име е високо боец. Тя се среща рядко в природата и затова стойността му за човека е голяма. Неговата сила е натрупването на определено количество в тялото. В природата има повече от 250 вида. Най-често срещаното растение в южната част на Сибир и в Алтайската територия, в Централна Азия, Приморие.

Описание на инсталацията

Заводът е отровен, се отнася до фронталния подвис. Това е многогодишна ливадна трева. Въпреки че е тревисто растение, през лятото може да расте от няколко десетки до четири метра височина. Помислете за описанието му:

 • Aconite има изправен стъбло с леко разклонение отгоре и дрънчене в основата;
 • Листата са с голяма сърцевидна форма;
Шир. Aconitum

Шир. Aconitum

Цветята се намират в краищата на стъблата. След тяхното разтваряне се формират синьо-виолетови или сиво-жълти съцветия от осем венчелистчета. Венчелистчетата са сглобени по такъв начин, че съцветия да приличат на шлем. Под този шлем има корона, представляваща две сини нектари, които са стръв за пчелите. Без тези насекоми Aconite не може да се възпроизвежда.

Цветът е посветен на Сатурн. Според легендата той се появил от слюнката на Кербер, която пада на земята. Той е символ на престъпление, вербална отрова и студ.

След като растението избледнява, плодовете се образуват под формата на семена капсули, които на външен вид приличат на семена. трева започва да цъфти в началото на юни, краят на цъфтежа пада в края на август.

Кореновата система на растението е различна, тъй като може да бъде от два вида. Първият е конен корен от малък размер, черен външен, през лятото дава две млади грудки. Зимата минава за тях спокойно, а през пролетта от тях растат нови растения. Старият клубен умира заедно с част от растението над земята.

Но е възможно и друго: коренът продължава да живее заедно с новия млад корен. По този начин може да се образува цяла поредица от свързани корени.

Има и друг вид коренова система: много тънки корени като корени вместо грудки.

Aconite в обикновените хора се нарича различно: вълк корен, волкобой, царевица, царска трева, качулка, качулка, синкав цвят, панделка, сини очи.

Заводът е привлекателен, но много отровен. Всички части от нея са отровни до една или друга степен, но по-голямата част от отровата се съдържа в клубените. По време на периода на цъфтеж, растението е най-отровно. Най-отровните форми са аконитът Фишър и амонитът Дунбариан. Европейските растителни видове не са толкова отровни.

видове

Един вид растение

Един вид растение

Родът в неговите характеристики е много близък до растенията от вида Живости. Цветята на растението не са подобни на класическите представители на Лютиковите, но те са свързани най-много с бобята.

В природата тревата може да се намери по реките, в планинските ливади, по крайбрежието, както и по почвите, богати на хумус.

В Русия са най-известни растителни видове, които са еднакво токсични:

Борецът е дъбово дърво. Тя може да се намери само в черна земя. Обичайното място на растеж е степните склонове и краищата на широколистните гори. Разграничаване между трева и бледо жълти цветя и разчленени листа;

Северна боец. Цялата европейска част на Русия е запознат с това растение. Тя предпочита главно да се засели в горите и сред храстите. Цветята са мръсни - лилави. Формата на шлема е по-тясна и по-дълга от тази на обичайния градински аонит;

Борец Флеров - изброени в червената книга. Разпространява се само във Владимирския регион, едва ли ще видите тази умираща гледка. Расте в долини на малки реки, понякога в блатисти ливади и низински блата. цветя виолетов цвят, а каската е куполна;

Борецът е вълнообразен. Тя може да се намери и във всички части на европейската част на Русия. Най-често това се наблюдава в горите и в поляните. Цветовете са жълти, понякога бледо жълти.

Най-често срещани са следните видове: къдрава, брада, извита, Фишър, Дунбарианска, Кузнецова.

приземяване

Grass aconite може да украси градинското пространство

Grass aconite може да украси градинското пространство

Aconite - трева, който не изисква специални грижи, може да бъде засаден на слънчеви места и на зацапани места. Въпреки това, кълняемостта на пряка слънчева светлина може да увреди растението, тъй като то просто ще го изгори. Също така, не харесва стагнацията на водата.

Семената се засаждат през есента и веднага на открито. Преди засаждането на контейнера със семена се установява температура от 20 градуса за един месец. След това те се прехвърлят на студа за един месец. След това втвърдяване семената поникват качествено и едновременно.

Aconite расте добре на всички обработвани почви. Тревата изисква въздушна пропускливост, източване, хранене и овлажняване.

грижа

Заводът не изисква тежка грижа. През лятото на всички се изисква добро плевене и разхлабване на почвата. По време на цъфтежа също е необходимо да се направи тор. Един или два пъти през лятото трябва да мулчиране почва хумус, косене на трева или торф.

При сухо време е необходимо поливане. Изчезналите съцветия трябва периодично да се отстраняват. Така че можете да стимулирате ново цъфтене, както и да дадете на растението по-представителен вид.

Състав на растенията

Основният химически елемент, който се намира в цялото растение, включително стъбла, листа и грудки, е алкалоид с аоонитин. Този елемент е едно от най-силните отровни вещества, създадени от природата. Поради този компонент, растението има специфична миризма, подобна на целина или хрян.

Цъфтящи билки аконит

Цъфтящи билки аконит

Концентрацията на отрова в различните сортове растения е различна поради това и техният ефект за терапевтични цели също е различен. Освен това, че натрупването на отрова се различава при различните видове, то се различава и от мястото на растежа на растението, от възрастта на тревата, от условията на околната среда.

В аконитните клубени могат да се намерят флавони, сапонини, нишесте, различни терени. В допълнение, има захар, кумарин, мезоинозидол.

Билката е лимонена киселина, танини, флавоноиди, различни микроелементи, изонит, всички от които могат да бъдат намерени в стъблата и листата растения.

При отглеждане на трева върху плодородна градинска почва в продължение на няколко последователни години, тя постепенно губи своето отровно свойство.

приложение

Поради тази комбинация от различни вещества, аконитът се използва широко както в хомеопатичната индустрия, така и в народната медицина. Grass aconite се използва широко за да се отървете от:

 • Невралгия, епилепсия, главоболие;
 • Психични заболявания, лудост, нервни разстройства, депресия, страх, истерия;
 • Нарушения на опорно-двигателния апарат (фрактури, дислокации, натъртвания, артрит, радикулити);
 • Онкология, възникваща на различни места, включително костни тумори, меланом;
 • Възпаление на белите дробове, туберкулоза, бронхиална астма, бронхит;
 • Язви на стомашно-чревния тракт;
 • Венерически болести;
 • Онкологични заболявания.
 • Това е незаменимо лекарство при лечението на сърдечни заболявания.
Градински аконит в дивата природа

Градински аконит в дивата природа

Тревата е добър аналгетик за невралгия и подагра. Той има отличен лечебен ефект, антиспазмичен, антимикробен и антихелминен.

Използва се и при настинки. Алканидът ацетонитин е в състояние да се справи с треска, спада до нормално. Aconite може да бъде полезен за камъни в бъбреците, жълтеница, кървене от носа. Също така служи като антидот за ухапвания от змии и отровни насекоми.

Отровните свойства на растенията са били използвани дори в древния Рим за триене на върховете на стрели и копия, които са предназначени за лов на леопарди, вълци и други хищници. Заводът отрови водата в Непал в случай на вражеска атака.

Много растителни видове се отглеждат от специалисти заради красотата цветове. Имат тъмносин, лилав, понякога жълт или белезникав цвят.

Но "Wolf Aconite" често се обработва и се грижи лесно. Такова растение е по-компактно, расте до 1 м височина с наситени зелени цветя.

Докато гледате видеоклипа, ще научите за треонистата акронита.

По този начин аконитната трева се използва както като декоративно растение, така и като лечебно растение в народната медицина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com