BgDaHan.com

Избери пъдпъдъкВ средата на деветдесетте години (когато работех в завода) реших да вдигам пилета с другарите си и да се занимавам с продажбата на яйца. Наехме стая, оборудвахме я както трябва: направихме килии, добро осветление, вентилация, отопление, но нашите планове не бяха предназначени да се сбъднат.

Собственикът на пъдпъдъната фермаОказа се, че не взехме предвид много важни моменти. На първо място, нашият бизнес е подложен на данъчно облагане. На второ място се оказа, че "фермата" ще бъде проверявана периодично от епидемиологичната станция и това, както всеки знае, което е било изложено на такава "шаферка" обикновено води до допълнителни разходи. Освен това, за да се продават яйца или яйца, е необходимо да се вземат 10% от продуктите за анализ и да се ваксинира цялата птица два пъти годишно, а това отново е отпадък ...

В голяма ферма тези допълнителни разходи вероятно няма да бъдат толкова забележими, но с нашите мащаби (и ние планирахме да вземем няколкостотин слоя на първо място), предприятието няма да бъде печелившо. С една дума, ние не започнахме да отглеждаме кокошки кокошки. Всеки от спътниците си тръгна по свой начин.

Аз, след като прочетох в "PX" за лечебните свойства на пъдпъдъчи яйца, реших да ги размножа. Как да се съхранява пъдпъдък, списание достатъчно подробно обяснено, че е необходимо само да се направят клетките и да се купят самите птици.

Семейството ми и аз живеем в нашата къща, а за пъдпъдъната ферма имам отделен навес. Стените са топло, от каменните блокове, има прозорци, отопление на печката, за равномерно разпределение на топлината използвам вентилатор. Вентилаторът работи в много гореща топлина, така че въздухът да не застане в стаята.

Направих традиционните клетки - от заварена поцинкована мрежа с клетки с размери 25x mm, на дъното - 12x12 mm. Клетки с размери 40x100 см, височина от 18 до 25 см. Подаващите факли са изрязани от дърво, стените и дъното са изработени от лента от галванично желязо. При поилки адаптирани пластмасови бутилки. Храня храна за пъдпъдъци за кокошки носачки, като витаминна добавка, която периодично се поставя във водоотблъскваща гранула от ревита или други мултивитамини. Под клетките първо инсталирани палети от поцинкована желязо, но тя бързо "изгори", в края на края подредени само листове от пластмаса. За почистване гладката пластмаса е много по-удобна от нищо, за да се избута, лепилото се отделя лесно (използвам дървен Т-скрепер).

Производството започнах с няколко десетки пъдпъдъци, които купих в Новосибирск. Опитах се да продам яйцата на пазара, предлагах ги в магазините. Но закупуването е много активно, най-често хората просто не знаят какъв вид яйца са и как те са полезни. Човек може само да отгатне как щеше да бъде, ако не беше случайно, трябваше да помоля за помощ в местна болница и реших да благодаря на лекаря за яйцата на пъдпъдъците. И лекарят се обади на сестрата и ме предложи, ако, разбира се, искам да предам яйцата на детското отделение на болницата. Той ми обясни, че за да се укрепят имунните сили, е полезно за пациентите, особено за децата, да прекаляват повече от месец, а след това да пият яйца за пъдпъдъци.

След това започнах да ходя на училище, детска градина, да кажа на лидерите си за полезните свойства на пъдпъдъчи яйца, да се интересуват от потенциалните купувачи. Сега продавам яйца за две рубли, инкубация - за пет парчета. Продавам месо (пъдпъдъкът тежи 125 грама), мога да го поръчам и да готвя, имам домашна пушичка за 25 кланични трупа.

Броят на птиците в моята ферма постепенно се увеличава, сега купувачите идват от региона Новосибирск и от региона Кемерово. В допълнение към факта, че препитанието на пъдпъдъци е цялото ми семейство, също е приятно да осъзная, че извличам полза от други хора.

А. Матвеев
Регион Новосибирск, Исмитим
Домашен парцел, 2008, № 1, стр. 100-101

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com