BgDaHan.com

Lianas за средни географски ширини

В градината.

В градината.

Няма значение колко голяма е градината, всяка област може да се превърне в уютен зелен ъгъл, място за почивка сред красиви цветя. Специално място в ландшафтния дизайн са заети от лиани, те като всички други растения са в състояние да създават уединени места, да скрият грозни сгради, огради. вал или пергола, плетени със зеленина, ще изглеждат привлекателни и ще се предпазват от пряка слънчева светлина. Оградата с естествен декор идеално се вписва в пейзажа и се възхищава от съседите и минувачите.

Като цяло, лозята растат в горещи страни, където има вечно лято. Но за средни географски ширини, за да изберете подходящите видове и сортове е лесно, и съветите на опитни градинари ще ви помогнат да украсите дори краткия топъл летен период с допълнителни цветове и вкусове.

Популярни трайни насаждения със средна географска ширина

Многогодишни цъфтящи лози:

 • орлови нокти;
 • катерач роза;
 • клематис;
 • тромпет;
 • бръшлян;
 • диво грозде;
 • хмел.

Многоцветен клематис

Усилията на животновъдите са довели до голям брой сортове на това растение: с големи цветове и с малки цветя.

Всички видове нюанси, от тъмно пурпурно до червено и бяло, превръщат градината в истинска приказка: красотата сега се намира не само под краката, но и плитки в сградите.

Клематис на арката в градината.

Клематис на арката в градината.

Клематис е причудлив, има нужда от специални грижи. Дървените стъбла умират за зимата, те могат да бъдат държани под топъл подслон. Предпочита плодородни почви с ниска киселинност. Растенията се засаждат в ями с дълбочина 70 см и диаметър 60 см. Отводняване се изисква от развалини, камъчета, речен пясък. Грижата е редовно разхлабване, поливане. Първото торене се извършва през пролетта, вторият - по време на периода на цъфтеж, третият - през есента, след цъфтежа.

Орлови нокти Каприлик

Популярни в градините ни, лиана, за разлика от клемати, е непретенциозен. Съцветия са повдигнати до слънцето, имат прекрасен аромат. Кората е сиво-кафява, листата са тъмнозелени от горната част, а дъното е синкаво-зелена. Цветята могат да бъдат кремави и бели, леко розови. Издънки оранжево-червени плодове, продълговати сферична форма. Лиана обича осветени области, навлажнена почва, зимна издържливост. На практика не са засегнати от болести и вредители. Изисква подкрепа, реагира добре на торене. Използва се за озеленяване на балкони, стени на сгради, прозорци, беседки, тераси, перголи, перголи.

Орлови нокти озеленяване жълто.

Орлови нокти озеленяване жълто.

Червен кампсис

Красива, цъфтяща лиана с червени камбани е най-известна, въпреки че селекцията предлага и други сортове с жълти, розови, лилави цветя. Кампсисът е термофилен, може да не оцелее от студената зима, се нуждае от подслон. Много полезно предимство е, че лианката не се страхува от замърсяване на газа, може да расте дори в града. Растението е дървообразно, има багажник и буйна корона. Изисква слънчеви зони в градината.

Тромпет.

Тромпет.

Катерене на рози

Можете да се любувате на тези цветя толкова дълго, колкото искате, те обичат окото за дълго време, те цъфтят изобилно, сушата не ги плаши. Подкрепа за катерене на рози може да бъде пейка и стена на къща, ограда и пергола. Не можете да засадите растението под дърветата и в ниските, блатисти области. Грижа неусложнена - засадени храсти напоени и два или три пъти на сезон хранят торове.

На стената на къщата се издигаше катерене.

На стената на къщата се издигаше катерене.

Не-цъфтящи бръшлян

Заводът е готов да бъде разположен на сянка, непретенциозен, ще бъде доволен от ъгъла на обекта, който му е даден. Айви харесва влагата, луксозните зелени гъсталаци са способни да се фиксират навсякъде и се придържат към най-малката грапавост.

Ivy.

Ivy.

Диво грозде

Този вид пъдпъдък е известен на почти всички, е непретенциозен и може да расте на всяко място, което градинарят ще предложи. Арбалетът ще се превърне в сенчесто усамотено място, растението красиво препречва балкона, оградата, стената на къщата. Листата се зачервяват с началото на есента.

Диво или морско грозде.

Диво или морско грозде.

Дивото или момиче грозде не се страхуват от замърсяването на въздуха, то може да се използва като земно покритие растения. Под него плевелите не растат, но не пречат на отглеждането на дървета и храсти. Торовете се произвеждат два пъти годишно: през пролетта те въвеждат пълен минерален тор, за един месец - органичен. В сухо и горещо лято гроздето се напоява сутрин или вечер. При тежки зими е по-добре да се използват сортове:

 • грозде от пет листа или девица;
 • Хенри Грозде;
 • Гроздето на Томсън.

Хмел къдрава

"Конусите" на това трайно и нежно зелено ще създадат добър фон за всякакви цъфтящи растения.

"Конуси" от хмел.

Популярни лозя - едногодишни

Годините имат своите предимства - те могат да се засаждат всяка година на различни места. Макар че те живеят само няколко месеца, растат необичайно бързо, имат нужда от подкрепа и много светлина. Най-известните видове са:

 • сладък грах;
 • декоративни боб;
 • сутрешна слава;
 • Кобе.

Сладък грах

Изключително декоративно растение за декориране на балкон, тераса, ограда. Всички видове светли, "памучни" нюанси, приятни за окото, цветя излъчват приятен аромат. Вид на грах от остров Сицилия, където все още расте в дивата природа. Има около 10 000 сорта растения, групирани в 15 градински групи, които се различават по височина, дължина на дръжките, брой цветя в съцветието. Грахът е устойчив на измръзване, светлолюбив и изобилно цъфти при умерени температури.

Сладки грах близо до стената.

Сладки грах близо до стената.

Грамофонна утринна слава

Светли люляк цветя на това растение са известни на много, има сортове със сини, малини, розови цветя. Мини-лиана расте бързо, цъфти обилно. Ipomea ще украсят терасата и оградата, павилиона и хедж. Не се изискват специални грижи, а редовното поливане е достатъчно. Растението се умножава по семената, те се засаждат в почвата в началото на април, а в рамките на три до четири седмици - на открито място. В рамките на един месец разсадът ще се нуждае от подкрепа. Ipomea е термофилна, устойчива на различни заболявания. Най-горната превръзка със сложни торове се извършва на всеки три седмици.

Розовата сутрешна слава.

Розовата сутрешна слава.

Декоративни боб

Заводът е доволен от сенчестите области, формира един вид "завеса", която ще се скрие от излишните очи пергола или пергола. Малките цветя често са червени или бели-червени, двуцветни.

Фасул декоративен.

Фасул декоративен.

Градина kobei

Ежегодната лиана е от далечно и топло Мексико. Големи, елегантни звънци в началото на цъфтежа зелени, след това стават лилави, бели или сини. Заводът е причудлив, изисква специални грижи.

Kobeja е лилаво.

Kobeja е лилаво.

Снимка и видео на градински лиани

Лиана в градината: видео

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com