BgDaHan.com

Защита от мечката

Защита от мечката

Здрави и силни разсад - гаранция за добра реколта зеле. Въпреки това, за да растете - това е само половината битка, трябва да сте в състояние да се предпазите от вредители.

За няколко сезона подред аз трябва да консумирам значителна част от зелето постоянно. Миналата пролет почти 20 парчета липсваха. Особено е жалко карфиол - винаги растат само най-добрите хибридни сортове. Някой разваля разсад, засаден на леглата, peregryzaya дръжка, често дори и да не докосва листата. Не реших веднага, че златата звезда - мечката - отговаря в градината ми. Не е чудно, че се нарича "зеле", "зелева супа".

Трудно е да се види мечка: през деня се крие в земята, а вечерта продължава "лов". Поръсете почва около разсад с черен пипер, поръсена с карбафос. Запознати градинари препоръчваха да си купят аптека безопасна за хората, но горчив вкус на метронидазол и напояване им засаждане. Но това не помогна да ги спаси от мечката. Лов за нея и поставяне на капани няма нито време, нито възможност - градината е твърде голяма. Да, и е малко вероятно, че това ще помогне: съседите са разпръснати купища оборски тор около обекта, под който той напълно зимен сън.

Реши да премине към механичен метод на защита. Счупих бутилки от 1,5-2 литра в бутилки и ги залепих в земята, като ги поставих върху зеле. Всички защитени по този начин разсад остават непокътнати, само един образец е повреден. Но, както се оказа, корените му бяха изядени в земята от друг вредител: Хрушч е ларва на маймунския бръмбар.Този метод от мечката се оказа най-надеждният и ефективен - не може да стигне до нито един ствол.

Цилиндри-чаши, аз не излитах до жътвата на зеле, така че те са цялото лято и защитени кочан от вредители. За текущия сезон ще бъда добре зареден с пластмасови "ястия", докато не намеря по-добър начин да защитя приземяването си от този "звяр".

Елена Карнакова, Иркутск, снимка на автора

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com