BgDaHan.com

Какъв вид септична яма за даване е по-добре да изберете: видове, характеристики и препоръки

Използването на отпадъците в язовира е най-простото решение за автономна канализация. Въпреки това, според правилата на споразумението има толкова много ограничения, че не може да бъде поставен навсякъде. За да се даде, предвид спецификата на обекта, септична яма е за предпочитане. Друго нещо, каква модификация и капацитет, защото изборът на продуктите е толкова широк, че е трудно да се разбере мирът. 

Класификацията на цистерните е разнообразна - по отношение на капацитета, материала, принципа на работа, допълнителното оборудване и редица други параметри. Имайки предвид всички варианти, трябва да вземете предвид характеристиките на типичните крайградски райони. След това изборът на септична яма ще бъде много по-прост.

 • По принцип територията, на която се намират вилите, има по-скоро скромни размери - не повече от 8 сто части, това е максималният. В резултат на това има недостиг на свободно пространство за инсталирането на съоръжение за изхвърляне на отпадъци.
 • Zalpovye зауствания са изключени, тъй като в малките сгради в районите на повечето градинари няма, например, бани, сложни домакински уреди, свързани с водопровода (перални машини, съдомиялни машини).
 • Постоянното пребиваване в дачата е по-скоро изключение от правилата. Повечето градинари се намират на място понякога, а ако някой се придвижва към него през целия сезон, то основно 1-2 души от категорията пенсионери. Но ако това е така, тогава трябва да говорим за избор на септична яма по отношение на жилищна сграда, а след това, ако къщата е напълно оборудвана (тоалетна и баня, съответните единици).
 • Собствениците на градински парцели в по-голямата си част нямат възможност да закупят скъпо оборудване, така че ако купуват септична яма, тогава по-ниският ценови диапазон.

Фабрика или домашен резервоар?

Един от основните въпроси, които много летни жители искат. Трябва да се разбира по-подробно. В интернет, много статии, посветени на обекти от категорията "собствени ръце", включително и производството на септични ями.

Самоусъединяването на капацитета, от гледна точка на автора, не дава практически никакви предимства. Но минусите са доста значими.

 • Материалите по този въпрос по някакъв начин потискат факта, че основната задача е да се осигури надеждно запечатване на септичния резервоар и е доста трудно да се направи това сам по себе си. Ще са необходими необходимите материали и ще трябва да бъдат закупени. Ако има течове по време на работата на канализационната система, можете да забравите за чистотата на водата в дачата. В края на краищата, в градините само няколко изграждат артезиански кладенци, но най-вече те са плитки (на пясък, варовик). Като опция - добре. И ако течността започне да прониква в земята, тогава водата от източника ще бъде подходяща само за икономически цели. И все пак не е известно как това ще се отрази на растенията и реколтата.
 • Ефективността на канализацията зависи не само от правилно избраната схема, но и от точността на изчисленията. Това се отнася за септичния резервоар. Всички примери, достъпни в Интернет, се обобщават, без да се отчита специфичният характер на страната. За да монтирате септична яма на такива препоръки с безплатна интерпретация на отделни артикули - очевидно се обрежете на постоянно решение на проблемите, свързани с изхвърлянето на канализацията.
 • Малцина се фокусират върху факта, че е много трудно да се организират строителни работи върху гъсто засадена къща. Кранът за поставяне на фундаментната яма на пръстените от армиран бетон няма да излезе сам, да се изградят стени на септична яма от бетон или тухла също е проблем. Трябва да имате практически умения, освен това ще трябва да освободите част от територията, за да победите строителството / материалите. Магазинът е минисептичен, компактен, с малък капацитет, трябва да бъде инсталиран само на място и заключен в първоначалното му положение. Това е, като се има предвид лекото тегло на такива танкове, можете да го направите сами, без помощ отвън. Това спестяване е оправдано.

Заключение 2 - за капацитета на страната е по-добре да се купува.

Как да изберем септична яма за лятна резиденция

Чрез материал

 • Бетон. Добро решение, тъй като трайността на такъв септичен резервоар и стабилността на която и да е земя е гарантирана. Но всичко зависи от теглото на стоманобетона. Невъзможно е този резервоар да бъде доставен сам по себе си и да бъде инсталиран без кран. Ще трябва да плати за услуги.
 • Metal. Предимствата са много по-големи. Но се отбелязва и минусът - вероятността от корозия. Такива септични ями се препоръчват да бъдат инсталирани в къщи, където подземните води стигат до повърхността доста близо. Освен това резервоарът трябва да бъде с най-простия дизайн, без да се включват анаеробни процеси и с дебелина на метала най-малко 5 mm.
 • Пластична. Най-закупената версия на резервоара за автономни отпадъчни води в страната. Малкото тегло на контейнера улеснява монтирането му на всяко място. Силата на конструкцията, неспазването на корозията и продължителният период на експлоатация (както казват производителите до 50 години) - предимствата са очевидни. Единственото нещо, което трябва да се вземе под внимание, е конфигурацията на подземните водни образувания. Ако те са високи, тогава септичната ямка трябва да "закрепи", в противен случай тя може да се движи. Има няколко такива технологии и те са лесни за внедряване самостоятелно.

Съгласно принципа на действие

Септиците на сложните структури (и следователно скъпи) в страната едва ли са подходящи. И не става въпрос само за разхищаване на пари - не е вероятно всички техни способности да бъдат реализирани. Следователно, няма толкова много възможности.

 • Еднокамерен септичен резервоар (акумулиращ). Всъщност това е съвременна модификация на един и същи буфер. Тези, които не са достатъчно опитни в тази материя, в минус те слагат постоянното присъствие на миризмата в определен радиус от резервоара. Това не е съвсем вярно. Първо, пластмасовите еднокамерни модели са изцяло херметични и, както свидетелства практиката, основната причина за "ambre" е неграмотното свързване на канализационната тръба. На второ място, има достатъчно налични средства за продажба, което дори и това неблагоприятно ниво в септичните ями.


Друг недостатък е необходимостта от редовно изпразване на контейнера. Разбира се, това не може да бъде направено без. Но има и нюанси тук. Ако домакините дойдат на дача един или два дни в седмицата, а след това само през сезона почистването ще е необходимо най-много на всеки 3-4 години (в зависимост от обема на септичния резервоар). Освен това се продават специални биологични продукти, които разлагат органичните вещества. Така че основно трябва да помпате само течността.

За това, как да се изгради септична яма от бетонни пръстени, прочетете тук.

И ако смятате, че ръкавът на канализационната машина може да се увеличи до 15 м, тогава третото минус (невъзможност за пристигането му на територията) не изглежда убедително. Ако изберете подходящо място за резервоара предварително, специалното оборудване ще го "достигне" и от страната.

Остава да се добави, че такива септични резервоари са подходящи за всяка дача, без никакви ограничения. Но при условие, че дневният обем на отпадъчните води не надвишава 1 м³ (според SNiP).

 • Двукамерна модификация. Такова изделие се състои конструктивно от резервоар за съхранение и утаител. Техните възможности са по-широки, тъй като дренажът може да бъде организиран в земята. Как да го направим компетентно - чрез филтриране или чрез друг метод, се решава на място. Тук може да са необходими и професионални съвети, тъй като са взети под внимание няколко фактора: характеристиките на почвата, дълбочината на водните слоеве, особеностите на местоположението на обекта и т.н. Такива септични ями са подходящи за дачи, където обемът на отпадъчните води е в границите от 1 - 10 m³ / ден, т.е. те са предназначени за семейство от 5-7 души.

Всички други модификации на пречиствателните станции се закупуват за инсталиране в автономна канализационна система на частна (жилищна) къща и за градински парцел - не е опция. Например, рекламирани септични резервоари с биофилтри, за да купуват безсмислено - при липса на канализация бактериите просто умират.

На Съвета. При закупуването на септична яма трябва да обърнете внимание на нейния капацитет. Изчисленията се правят поотделно по отношение на конкретно лятно пребиваване. Но ако никой не живее, тогава резервоарът за 1 куб е достатъчен. Малко вероятно е той да се нуждае от почистване по-често от веднъж на 3 години (средно). В края на краищата, за повечето вили, канализационната система е просто име. Цялата конструкция се състои от "къщичка за птици" (с подходящо "оборудване") и септична яма, в която се подава отпадък. Освен това водата, използвана за битови нужди, малко хора се сливат в контейнер - най-вече под дървета или на легла.

Ако погледнете отзивите по тематичните форуми, тогава сред мини септиците по-често от други споменават продуктите под марката "Rostok". Те са представени с няколко модификации, така че изборът е достатъчен. Например, резервоар от 1 "куб" може да бъде кумулативен, но с възможност за свързване към система за последваща обработка. Цената - от 26 480 рубли (модел две камерни). Това е само един пример за най-закупените септични ями. Намирането на съответната информация в Интернет е лесно, но какво да разгледа, е описано подробно.

Рационален и компетентен избор, скъпи туристи!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com