BgDaHan.com

Как да изградим канализационна система от бетонни пръстени за къща - чертежи и инсталационна процедура

Ако разгледаме схемата на канализационната система, тя е почти една и съща за частна жилищна сграда, както и за малка селска къща. Но като се вземат предвид особеностите на функционирането му в градината, всеки собственик се стреми да опрости (и да намали цената) на процеса на договореност колкото е възможно повече.

И това не само е напълно разбираемо (например, по-малко задръствания, тъй като в селска къща рядко, когато голямо семейство живее постоянно), но и реално. Тук, от тези позиции, и да разгледа технологията на изграждане на канализационна система от бетон пръстени във връзка с крайградски район.

Как да поставите тръби в къщата, правилно поставете водопроводни тела - отделна тема. Ние ще се занимаваме с тези въпроси, които са пряко свързани с работата на територията.

Дизайн на септична яма

С материала е ясно, тъй като ние говорим за w / w пръстени. Но от какъв параметър трябва да бъдат избрани и от каква схема за монтиране на пречиствателната станция е необходимо да се разбере по-подробно.

Основни характеристики на продуктите

Преди да се изберат бетонови пръстени, се определя необходимата мощност на септичния резервоар, достатъчна, за да се осигури поминъкът на собствениците на площадката. Обикновено изчислението се извършва, като се вземат предвид не само водопроводните инсталации, но и домакинските единици, където се използва вода. Но щом канализацията е разположена в страната, тогава липсват такива уреди като перални машини или съдомиялни машини, вани и много други. Ето защо, за септичния резервоар в градината има достатъчно пръстени с диаметър до 1 м. По-широко пречистващо съоръжение за селски сотоки не е необходимо, особено, тъй като цената му ще бъде много по-голяма.

За да опростите работата, трябва да закупите пръстен, в долната част на който вече има дупки. След това не е нужно да пробивате бетон (за дренаж).

Има пръстени с гладки разфасовки и има и изпъкналости и жлебове от двете страни. Последният, въпреки че струва малко по-скъп (около 1500 рубли на брой), е за предпочитане. На първо място, те "седнат" по-плътни и не е нужно да се занимават с масивните уплътняващи стави. На второ място, рискът от хоризонтално изместване на пробите се изключва, което често се случва по време на движенията на почвата. Ето защо не е нужно да отделяте пари и време за провеждане на допълнителни (защитни) дейности.

препоръка
Има различни видове стоманобетонни пръстени на пазара, но това не означава, че те могат да бъдат използвани за изграждането на канализационна система. При избора на продукти за септична яма е необходимо да се съсредоточите върху продукти, обозначени като "KS". След посочването на буквите има две групи цифри. Първият е вътрешният диаметър, вторият е височината на пробата (всички линейни параметри са в "dm").

Изтегляне на системата

От гледна точка на автора, като се има предвид ниската интензивност на работа на тази канализационна система, е достатъчно да се монтира 1-камерна цистерна с отводняване директно в земята. Защо? Проектирането на 2 камери ще изисква повече пространство. И това не е само за разходите и площта, която заема, но и за насажденията. При голям обем разкопки кореновата система на много от тях вероятно ще бъде повредена.

Сема

S-1Единственото ограничение за дренажа е близостта на масата за подземните води. Но това не е толкова често и количествата отпадъци не са толкова значими. В такива ситуации, инсталирането на пречиствателната станция се извършва от друг и по-сложна схема, а не всеки градинар, се има предвид скромният размер на парцел, ще го направя, избра традиционната "къщичка".

Характеристика на маршрута. Слънце е основното нещо. Препоръчителната стойност е не по-малка от 3.50. Как да дефинираме на практика? Тръбите трябва да бъдат подредени така, че разликата във височината да е от порядъка на 1 см на 1 час. В този случай канализацията ще напусне гравитацията. Това е една от причините, поради които септична яма (ако е възможно) трябва да бъде по-близо до къщата. Колкото по-малка е дължината на тръбите, толкова по-голям е наклонът на маршрута.

препоръка
За лятна резиденция инсталацията на канализационната тръба може да бъде направена на минимум, без затопляне, както през зимата системата, която никой няма да използва. Ако има някакво постоянно местоживеене за някого, то тази стъпка не бива да се пренебрегва.

Избиране на място под септичния резервоар

Този въпрос е сравнително сложен, ако става въпрос за вече обитавана територия. Тук определящите фактори са не само разстоянието от жилищни сгради (най-малко 5 m, включително и разположени на съседни части), водоизточник (мин - 15 m) и оградата, но оформлението. Много по-лесно в тази ситуация е да се намери място за biotoileta - прочети.Какво да обмислите

  • Разположението на насажденията и удобството при построяването на маршрута.
  • Доставка до мястото на пръстените. Теглото на най-малката е между 350 и 400 кг. Ако работата се извършва ръчно, заедно, ще трябва да се търкалят продуктите, тъй като те не могат да се повдигнат и прехвърлят.
  • Възможност за по-нататъшно пречистване. След известно време е необходимо да се изпомпва отпадни води. По правило максималната дължина на ръката на специалното превозно средство е 40 м. На мястото, дори ако сезонът вече е приключил и реколтата е събрана, е малко вероятно да може да се обади. Ако разглобите част от оградата, тогава какво ще кажете за дървета и храсти? Това е разстоянието от пътя и трябва да се води, когато се определя местоположението под септичния резервоар.

Основни етапи на инсталиране

Подготовка на яма

S-2Размерите на ямата трябва да бъдат избрани така, че след монтирането на пръстените е възможно да се извърши външната им обработка.

Тъй като дренаж е предвидено директно в земята, в долната част на шахтата трябва да се излее "възглавница" (в зависимост от състава на почвата - 0.5 m дебелина), които едновременно да изпълнява две функции - да филтрира отпадъци и основата на резервоара. Ако почвата е достатъчно мек, е възможно да се достави 3 - 4 тухли (периферно), които приемат и бетон. Използвани ASG, който е на върха на "покрива" слой от фин чакъл.

Инсталиране на пръстени

Шевовете между тях са запечатани с циментов разтвор или специални разредени смеси (например AquaBarrier). Ако е необходимо, допълнително фиксиране се извършва чрез плочи или скоби.

Предварително в горния пръстен е направен отвор за тръба от 100 мм (въвеждане на маршрут).

S-3

Свързване на системата

Коляното на тръбата се вкарва в пръстена и това място е сигурно запечатано.

Повърхностна обработка на кладенеца

На задължителна основа - хидроизолация. И трябва да се извършва както извън резервоара, така и отвътре. Затопляне или не - се решава на място. Ако се произвежда, препоръчва се да се предпази топлоизолационният материал от повреда от гипсовия слой.

Запълване на ямата

За да направите това, преди това отстранената земя се смесва с пясък и тази смес се зарежда в ямата. Правете това за предпочитане на партиди, разляйте всеки слой с вода. Тази технология ще осигури по-добро запечатване на земята около кладенеца.

Покрийте инсталацията

Не се нуждаете от "сляпа" капачка, но с отвор за тръбата, която веднага се монтира. Това е необходимо, за да се избегне замърсяването с газ на резервоара.

Отглеждане на земи

Има достатъчно опции. Основното е, че люкът за достъп (ако е необходимо за почистване) не трябва да бъде затворен. И в останалото - по преценка на собствениците, в зависимост от местоположението на септична яма.

Такава септична дизайн резервоар за градината Интересно е, че общата стойност на работата ще бъде ниско, за да не се налага всички операции асистент (с изключение на етапа на изграждане на пръстените), и да причини на машината за почистване са много рядко - веднъж на няколко години.

Практически съвети

  • За полагане на системата през територията е препоръчително да се използват пластмасови тръби. За самозалепване, те са за предпочитане - леко тегло, лесна докинг, обикновени ремонти и ниска цена. Какво друго е необходимо за дачата?
  • Без повдигащото устройство, монтирайте пръстените, за да не се изравнят и да се докосне. Най-простият подемник е лесен за монтиране, особено при ръчно управление.
  • За да укрепите тялото на кладенеца, можете допълнително (вътре) да инсталирате специални цилиндрични облицовки. В същото време те ще осигурят висококачествена хидроизолация, така че изразходваните средства да се изплащат напълно. Предимството на инсталацията им е, че когато течовете не трябва да бъдат откъснати от изкопните работи, да се провери структурата и да се извършат реставрационни работи. Резервните облицовки се извършват бързо, без да се изкопават пръстените.
  • В тръбата за тръби също така е препоръчително да се напълни една "възглавница" (около 15 см). Той ще компенсира движенията на почвата и ще изключи изтичането на тръбни връзки. Дори ако са свързани с помощта на "заваряване" (за пластмаса), такава предпазливост няма да бъде излишна. В други случаи - това е задължително. По отношение на целесъобразността на топлоизолацията се решава на място, въз основа на периодичността на функционирането на системата.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com