BgDaHan.com

Как да направите канализацията в частната къща със собствени ръце: инструкциите за създаване на канализационна яма.

Има три основни задачи, които трябва да бъдат разгледани при изграждането на частна къща. Първият е висококачествено водоснабдяване на обекта, задоволяване на хигиенните нужди и напояване на градината. Второто е електрическото захранване на къщата и градината с функционално осветление. И накрая, третата е да оборудваме територията с канална шахта, за която сега ще говорим.

Защо ми е необходима канализация в частна къща?

Снимка на канализационната мрежа в частна къща

Снимка на канализационната мрежа в частна къща

Ако живеете в апартамент, въпросът защо се нуждаете от канализация в частен дом, е малко вероятно да възникне, защото. във всички апартаменти има поток от вода към централния колектор, който обслужва жилищните и комуналните услуги.

В една частна къща такъв лукс рядко се среща, за да се осигури комфорт, трябва да направите канализацията сами. Първоначално е необходимо да се определи видът на бъдещите канализации: общи или отделни. Първият е общ улей, в който ще тече не само битови отпадъчни води, а дъжд или стопилка. Отделната канализация е по-рационална, защото се състои от отделни улуци, което означава, че става по-лесно да се поддържа работно състояние на канализационната система и значително се намаляват разходите за пречистване на отпадъчни води.

Преди да започнете да изграждате канализация в частна къща със собствени ръце, трябва да съберете необходимия проект и да определите обхвата на задачите, които ще бъдат изпълнени от канализационната система. Има две ситуации, свързани с проектирането на канализационния тръбопровод, а именно:

 1. Къщата разполага с мивка и душ, тоалетната е на улицата. В този случай не е необходимо да се работи по слагане на комплексен тръбопровод чрез създаването на пречиствателна станция. Просто трябва да вземете канализационната тръба от къщата на улицата и да поставите проста система за пречистване на отпадъчни води (канализационна яма).
 2. Къщата има не само мивка с душ, но и тоалетна. В този случай е необходимо да се изгради надеждна система за пречистване на отпадни води, която да изключи замърсяването на цялата територия с тази вода. За да направите това, използвайте септични резервоари, за които ще говорим малко по-късно.

Нека разгледаме детайлите на ситуацията в детайли, за да разберем как да инсталираме канализацията в частна къща.

Инсталиране на канализация в частна къща

За изграждането на канализационна система от собствените си ръце е необходимо да закупите:

 • Корпус за стоманобетонни пръстени с отвор за люка
 • Подсилени пръстени (най-малко 2)
 • Лука
 • Натрошен камък
 • Циментова смес, която ще служи като уплътнител
 • Тръби с различни диаметри (препоръчва се диаметър между 50 и 110 мм)

За начало е необходимо да се изкопае една яма, в която ще се поставят железобетонни пръстени. След това с помощта на кранчето свалете пръстените до дъното, като ги поставите един върху друг. Дъното трябва да се излива със слой от развалини за подобряване на дренажните свойства. След това поставете стоманобетонния капак нагоре и поставете люка в него. Всички шевове и фуги са покрити с циментова смес. Не забравяйте да създадете предварително в горния стоманобетонен пръстен отвор за тръбата, който има диаметър 110 мм (основният), и вече се прилепва към него канализационна тръба от къщата (диаметър 50 мм). За инсталирането на канализация в частна къща няма да отнеме много време, но ще работи за няколко десетилетия.

Канализация в частна къща от стоманобетонни пръстени

Канализация в частна къща от стоманобетонни пръстени

Проблемът на този вариант на канализацията може да бъде ниска абсорбируема глинена почва и високо ниво на подземните води, в резултат на което пречиствателната станция ще бъде бързо запълнена.

Видео инсталация на канализация в частна къща

Канализация с септични ями

Канализация с септични ями

Канализация с септични ями

Този метод се използва, ако къщата е оборудвана с тоалетна. За тази цел канализацията е оборудвана със специално устройство - септична яма. Септичният резервоар е трикамерен контейнер, в който навлизат отпадъчни води от къщата и през всичките три камери се отделя твърда утайка от водата, след което се отклонява на място за филтриране или абсорбиране.За вътрешната дренажна система се използват както пластмасови, така и чугунени тръби от 110 мм и 50 мм. Тръби с по-голям диаметър се свързват с тоалетната, а по-малките - към мивката, банята, мивката.

Изискванията за полагане на тръби са, както следва:

 • Дълбочината на тръбите в почвата трябва да бъде поне 1 метър (за да се предотврати замръзване)
 • Избягвайте да въртите тръбата; на такива места е стагнацията на отпадъчните води
 • Дълбочината на тръбите, влизащи в септичната яма, зависи от разстоянието на къщата до тази пречиствателна станция.

Трябва да се извърши монтаж на канализация в частна къща с помощта на септична яма, като се спазват няколко полезни съвета:

 1. Обемът на септичния резервоар трябва да се изчислява, като се използва специална формула: количеството вода, което семейството използва през деня, трябва да се умножи по 3.
 2. Разстоянието от къщата до септичния резервоар трябва да бъде между 5 и 20 метра.
Инсталиране на канализация в частна къща със септични ями

Монтаж на канализация в частна къща със септични ями

Следва да се отбележи, че за днес има широк спектър от различни септични ями, разликата между които е както следва:

 • Дневен капацитет на устройството
 • Стойността на максимално допустимото възстановяване на салво
 • Септичен материал
 • Максимално допустимо краткосрочно натоварване

В случай, че няма начин да се направи без да се въртят тръбите, или дължината на външната канализационна система е повече от 25 метра, е необходимо да се изгради наблюдение. С него можете бързо да извършите ремонт и поддръжка на проблемната зона, ако се запуши.

Проверяващ кладенец за канализация

Проверяващ кладенец за канализация

Изборът на местоположението на канализацията в частна къща

Изборът на местоположението на канализацията в частна къща

Изборът на местоположението на канализацията в частна къща

При внимателен подход при избора на местоположението на канализацията в частния дом ефективността му ще бъде много по-висока. Има следните нюанси, които трябва да обърнете внимание при избора на бъдеща канализация за къщата:
1. Степен на наклон на терена

2. Лесен достъп на канализационната инсталация до канализационната система

3. Значителна отдалеченост (най-малко 5 метра) от къщата, различни градински сгради, фехтовка и водоснабдителна система.

Въпреки че не е толкова лесно да се изгради канализационна система в частна къща със собствени ръце, това не означава, че този процес не е възможен без помощта на специалист. Информацията, която ви предоставихме, е достатъчна, за да направите себе си такава градина, най-важното е да я приемете сериозно. Желаем ви вдъхновение за изграждането на различни градински сгради по своему и ви препоръчваме да прочетете статията как да направите волиера за куче със собствените си ръце!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com