BgDaHan.com

Всичко за отглеждането на картофи: полезни съвети за градинарите

Градинският сезон свърши, летните жители обобщават резултатите. За някои градинари миналият сезон беше много успешен, а други се чудят защо добивът на картофи е много по-нисък в сравнение с предишните години. Най-трудната част беше за начинаещи и за тези, които вярват картофи

най;"леката" култура - просто хвърлете клубена в земята и картофите ще растат.

Картофите, когато се отглеждат и съхраняват, не са толкова прости, колкото изглежда на пръв поглед. Неспазването на някое от изискванията и много от тях води незабавно до множество последствия. И сега в ред.

Засаждане на картофи

За да се получи добра реколта, важно е растенията да се насадят своевременно. То трябва да се извършва веднага след като почвата узрее, т.е. добре е да се разпада и на дълбочина от 8-10 см се нагрява до 7-8 ° С. Това става, когато часовникът е настроен температурата на въздуха при 9-10 ° С, което съвпада с появата на малки листа на банката, на върха на която като zeleneet.Odnim дума, от първите дни на лозаря май трябва да е готов за засаждане на картофи.

Не се притеснявайте за пролетни слани, защото те обикновено се случват, когато картофите все още не са се изкачили. Освен това, ако леторастите са застрашени от студ, те могат да бъдат покрити с филм или отегчени "с главата". Стреля от картофи ще изчака студът под тънък слой земя и отново ще се появи на повърхността.

Какво е изпълнено с късно приземяване

През пролетта и началото на лятото запасите от влага в почвата намаляват драстично. Ето защо, отглежданите грудки нямат време да се развият до есента. В този случай победителите ще бъдат онези, които в очакване на подходящо време покълнали клубени във влажна среда. За това, след основния кълняемост, когато на клубените се появили кълнове с дължина от 1-1,5 см, те се поставят в оранжерия, в кутии за изолирана почва, около дървени стърготини, торф.

В такава среда, клубените бързо се появяват корени, за това достатъчно 8-10 дни. След засаждането те покълват за 6-7 дни вместо обичайните 10-12.

Когато се засаждат в дупката, е необходимо да се постави тор, така че растението бързо да стане по-силно.Тези растения ще бъдат по-лесни за оцеляване на лошото време. Но никога не слагайте варовик в дупката, само ще навреди.

Причината за поникване на израстването

Причините могат да бъдат различни. Една от тях е засаждането на клубени с бели кълнове, отглеждани по време на съхранението на дълги кълнове. Такива клубени се издигат бавно. Поради това кълнове с дължина по-голяма от 3 см трябва да се счупят и клубените с по-къси бели кълнове трябва да бъдат поставени върху светлината, за да ги направят зелени и укрепени. Друга причина е засаждането на клубени на пациенти и дори леко гнило. Засаждането им с надеждата, че те ще се издигнат - е да се заблудят и да заразят почвата.

Ако лятото е суха

Сушата е причината, поради която има малко клубени под храстите. Повечето сухи времена вредят на ранните сортове. Ако дълго време времето е сухо, външната клубен тъкан закърнели и когато дъждовете идват, клубените започват да растат във вътрешността на външната тъкан не стои, грудки пляскане.

Вярно е, пукнатини стават обрасли и корк, но на такива повредени грудки има по-малко очи и стъбла, и по този начин ще има по-малко картофи. Най-голямата нужда от влага в картофи по време на покълване и цъфтеж. С липсата си в почвата в този момент дръжките престават да образуват грудки.

Как да получите висока култура от картофи

За да се получи висок добив и големи грудки, картофите трябва да бъдат "нахранени". Първият топъл дресинг се провежда в края на май - началото на юни по време на растежа на върховете. Това трябва да се направи, ако времето е студено и върховете растат слабо. Най-добрият препарат за тази цел е инфузия на ферментирали билки или разтвор на карбамид (в кофа с вода - 1 супена лъжица урея).

Втората горна превръзка трябва да бъде направена по време на зараждането или в самото начало на цъфтежа. За да направите това, пепел или калиев сулфат се разстила върху влажна почва и след това се разхлабва леко.

Ако почвата е суха и картофът е малък, тогава в кофа с вода се засажда 1 чаша пепел или 1 супена лъжица. супена лъжица калиев сулфат и този разтвор се нахранва с картофи.Третата горна превръзка трябва да се извърши в периода на масов цъфтеж с суперфосфат 1 ст. лъжица на 1 m2, разпръснати на влажна почва. Ако сухото време е дълго, то едновременно с торенето е необходимо водата да се напоява.

Има ли големи грудки с вдлъбнатини вътре?

Това явление често се наблюдава при сортовете с големи плодове през горещото лято с достатъчна влага. Dupla се образува поради забавяне на растежа на вътрешните тъкани на клубена. Това се дължи на бързия растеж на грудки, когато в почвата са въведени излишни органични торове. По отношение на качеството на картофи, това засяга малко, но отпадъците по време на почистване се увеличава. За да предотвратите това, внимателно обмислете прилагането на торове върху картофите.

Нарежете върховете преди почистване

Знаете, че първите болести по картофите се появяват на листата. И ако тези листа ще докоснат клубените по време на събирането на реколтата, тогава инфекцията ще падне върху тях. Ето защо при събирането на картофи не бива да се поставя на върхове за сушене.

Своевременното отстраняване на листата ще предпази клубените не само от късна подутина, но и от вирусни и бактериални инфекции. Това е особено важно при дъждовно време. При такова време на време инфекцията бързо се натрупва върху растенията, а след това в почвата, с масивна инфекция от грудки. В този случай, ако върховете се режат в края на сезона на отглеждане, 5-7 дни преди изкопаването, в самото начало на естествената смърт на върховете, това няма да повлияе на добива.

Как да съхранявате реколтата

Ако попълнете мазето с непечатани картофи, малките клубени ще запълнят свободното пространство между големите грудки и ще пречат на обмяната на въздух. По време на съхранение, грудките дишат, отделят въглероден диоксид и вода. Ако тази влага е затруднена, тогава тя ще се уталожи на клубените и те ще пот. Мокрите клубени в могилата могат бързо да се разболеят и ще се появят гнезда за гниене. Ето защо малките клубени се събират и съхраняват отделно, за да ги използват първо.

При продължително съхранение в светлината, клубените стават зелени и в тях се образува много отровно вещество - соланин. Такива зеленикави грудки не могат да бъдат нито хора, нито животни. Клубените трябва да се изсушават в светлина през деня и след това да се почистват на тъмно място.

Преди съхранение клубените могат да бъдат на прах с пресята пепел. Но е по-добре да вземете лекарството "Епин Екстра", разредете 1-2 капки от лекарството в 250 мл вода и поръсете с 50 кг клубени, разположени на 1 ред при уволнение. Това ще ги предпази от заболяване за цялата зима.

Така че най-горният слой не се поти, поставете цвекло, суха ръж или пшенична слама, сено, няколко слоя вестници на върха на картофите. Мокрия материал периодично се заменя със сух.

Засадете, събирайте и съхранявайте всеки отделен сорт

Всички грудки и периодът на зреене, устойчивостта към болести и вредители и периодите на съхранение са напълно различни. Клубените от ранните сортове трябва да бъдат засадени по-рано от средното или късното узряване. Дълбочината на тяхното засаждане е много по-малка, само 4-6 cm в сравнение с 10-12 cm за средни и късни сортове.

Засаждането на ранни и късни сортове трябва да бъде отделено един от друг от култури от други култури, защото от фитофторите, ранните картофи първо се разболяват. Тогава патогенът я получава на домати и късни разновидности на картофи. Засаждането им е смесено, умишлено увеличаваме броя на болните растения в леглото.

Възможно ли е да се отглежда само един сорт?

Метеорологичните условия са толкова непредвидими и разнообразни, че отглеждането само на един сорт може да доведе до остър недостиг на реколта, ако климатичните условия не са подходящи за този сорт.

Следователно, за да се осигури основното разнообразие, е необходимо да се отглеждат още 2-3 картофени разновидности от други периоди на узряване и с друга чувствителност към основните заболявания. Но тя трябва да се извършва на други легла, като в никакъв случай не позволява смесването на клубените при събирането и съхранението на културата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com