BgDaHan.com

Болести на картофите

Болести на картофите


Неинфекциозните заболявания на картофи възникват в резултат на излагането на неблагоприятни фактори на околната среда върху растенията и лехите. Липсата или излишъкът от хранителни вещества в почвата, влиянието на ниски или високи температури, липсата на влага или, напротив, натрупването на вода може да причини значителни щети на културата и нейното качество.

Обмислете най-често срещаните физиологични заболявания на картофите как да ги премахнете и предотвратите. Дублиране на грудки - физиологично заболяване, което се характеризира с образуването в гнездата на грудки с различни размери и конфигурации. Кухината на кухината е покрита с кремава или светлокафява кожа. Най-често срещаната причина за дублирането на грудки е неравномерното им израстване в повече от почвената влага и азотните торове. Кухини се образуват в резултат на разкъсване на вътрешните тъкани на грудката поради бързото, изпреварващо израстване на външните грудки. В резултат на проникването в кухината на гнилостни микроорганизми грудките могат да бъдат изгнили. Сортовете с големи клубени (например Gatchinsky) са по-податливи на дублиране от сортовете с малки и средни грудки. За да се избегне кух, трябва да направите правилния тор и се препоръчва за намаляване на площта на централата на почви с високи нива на плодовитостта. Жлезистата бръчкица (гной) на грудки е широко разпространена навсякъде. Тя се открива само когато клубените се отрязват, тъй като повърхностните признаци на болестта отсъстват. Той се проявява под формата на светлокафяви или ръждиво-кафяви петна, разпръснати по плътта или ориентирани по дължината на кръвоносния пръстен с различен размер и форма. Тъканта на петна се състои от некротични клетки с почти разрушени зърна от нишесте. Причините за болестта са в нарушение на водоснабдяването, дишането и храненето на растенията поради неблагоприятни климатични и почвени условия. Наблюдаването на жлезите често се среща на кисели и пясъчни почви в годините със сухо и горещо време. Рядкостта се развива само на полето по време на периода на растеж на клубените и не напредва по време на съхранение. Поражението на клубените намалява съдържанието на нишесте в тях (загубите често достигат 30%). При силно развитие на болестта качеството на семената на картофа се влошава. Ние сме склонни да се защити от ръжда клас Lorch картофи агрономия на ранно Rose, таблица 19. За да се предпазите от жлезиста място е важно да се балансира храненето на азот и фосфати на растенията. Ефективно варване на кисели почви.

Потъмняването на целулозата от картофени клубени възниква по различни причини. Тъмните неясни петна могат да се появят вътре в грудката в различни части - в ядрото, пъпната връв и на кръвоносния съда. Затъмняването може да покрие по-голямата част от грудката, но навън остава невидима.

За сериозно поражение може да доведе до твърде ранно събиране на картофи и липса на калий в почвата. Опасното е и опасното предозиране на азот и дълъг престой на клубените в суха, затоплена земя. Болестта може да се развие и под влияние на неправилно съхранение. Дългосрочното (повече от 3 месеца) съхранение на картофи при повишени (10-12С) или ниски (около 0 ° С) температури и лоша вентилация засилва проявата на заболяването. Особено податливи на потъмняване на грудки сорт Lugovskoy. При силно развитие на болестта, добивът се намалява с 15-20%, качеството на храната на картофите се влошава. За да се избегне потъмняване на пулпа от грудки, е необходимо съдържанието на калий в леки почви да не е по-малко от 15-20 mg на 100 g почва. За подобряване на храненето с калий на растенията се препоръчва да се използва листно оплождане с калиев тор с микроелементи (например калиев нитрат) през втората половина на вегетационния период. Необходимо е да се избягват високи дози азотни торове и непременно водни картофи при сухо време по време на активния растеж на растенията. Правилният режим на съхранение (4-6 ° C) и вентилацията на складовете са незаменима мярка.

Отглеждане на клубени (детство)Тя се свързва с функционални нарушения в процеса на растеж и развитие на растенията и може да е резултат от неравномерно разпределение на валежите по време на вегетативния период (при липса на изкуствено напояване). Понякога през пролетта с ранно засаждане в студено влажна почва кълнове по клубените не се развиват или силно изостават в развитието си, но веднага започват да образуват малки възли - бебета. В такива случаи е възможно издънките изобщо да не се появяват.

Ако в началото на узряването на картофи след продължителна суша благоприятна за спиране на растежа на растенията, има обилно утаяване, очите образувани без преминаване стартовия етап яровизация да растат и да се образува ластуните, пуснали, при който малки грудки образуват неразделна четки. По-късните разновидности на картофите са по-склонни към детски грижи, отколкото ранните.

Подохлаждането и замразяването на клубените се случва, ако се съхраняват няколко месеца при ниски температури. Външно тези клубени не се различават от здравите, но на изрязаното се намират тънки тирета, кафяви ивици или ръждиви петна, а понякога и пустота. За да избегнете прекомерно замразяване на клубените, трябва да поддържате температура на съхранение най-малко 2 ° C. Точката на замръзване при грудки е в диапазона от -1,5 до -2 ° С. При почистване в късния период дори слабите и краткотрайни студове са опасни. На част от замразени клубени кашата, при контакт с въздуха, бързо се превръща в розова, постепенно придобива червеникавокафяв, понякога почти черен цвят. Ако се появи замръзване в трезора, клубените станат фокус на сапрофитни бактерии, които причиняват мокро гниене. Всички замразени клубени трябва да бъдат отстранени. От замразени клубени можете да получите нишесте или да ги използвате за храна за животни.

Крекинг (растеж крак) и климата мрежова кора грудки обикновено се наблюдават в картофи, отглеждани в плодородните земи и почви, богати на азот, особено при резки промени в водоснабдяване растения. Ако кора се формира на напукване на повърхността, без проникване в дълбоките слоеве на грудка, такъв феномен, наречен вкара кора. Клубените с мрежеста кора са по-лесно да се разпадат по време на съхранение. Ако много от крекираните клубени се отстраняват по време на събирането, те трябва внимателно да се изсушат и да се съхраняват в тъмна стая в продължение на две седмици при стайна температура.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com