BgDaHan.com

Правилното засаждане и грижи за колоната на ябълковото дърво

Ябълково дърво в света много сортове. Някои от тях се отглеждат от развъдчици, а някои са създадени от самата природа. Например, колонообразно ябълково дърво. Този сорт се използва активно в градинарството. Той е много обичан и популярен в много страни. Но такова интересно ябълково дърво не е плод на дълга селекция, а на естествено разнообразие. Правилното засаждане и грижа за колорадната ябълка е от интерес за много градинари и в нашата страна.

Този сорт ябълка има невероятна форма на короната. Тя не се разтяга, както при повечето дървета, но расте само нагоре и на практика няма дълги странични клони. Понастоящем този вид ябълкови дървета се използват в мащабното градинарство, от което се отглеждат цели насаждения.

Култивирането на колонообразни ябълкови дървета по принцип не се различава много от култивирането на сортове, обичайно за градинари с обща корона. Разсадът на тези ябълкови дървета естествено се купува най-добре в специални разсадници, които гарантират качеството на посадъчния материал, съответствието на сорта и т.н. Засаждане на колона ябълкови дървета на постоянно място, трябва внимателно да се третира кореновата система. Преди засаждането в ямата се добавят торове - суперфосфат и поташ в размер 50-80 гр. Разстоянието между дърветата трябва да бъде най-малко 1 метър, защото въпреки толкова компактен размер на короната кореновата система на дървото се нуждае от достатъчно място за храна и растеж.

Колоноидни сортове ябълкови дървета могат да страдат много от студове. Повреда или замръзване на върха на пъпката може да доведе до появата на допълнителни 2-3 ствола. Може би това не е ужасно, с достатъчно хранене, тези допълнителни процеси също могат да дадат плодове. Но въпреки това при силни студове колонообразни ябълкови дървета, за да се опитат да защитят чрез дим екран.Колоноподобните ябълкови дървета обичат обилно поливане и ако има липса на влага, яйчниците няма да се образуват или плодовете ще бъдат доста малки.

Опитайте се да растат на сайта си ябълково ябълково дърво - то ще ви хареса с външния си вид и вкусни сочни плодове.

Успех!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com