BgDaHan.com

Ябълково дърво у дома

ябълково дърво у дома

Отглежданата ябълка или ябълково дърво е дърво от семейство Rosaceae, има разпространена буйна корона, овални листа, бели или розови цветя.

Днес има много сортове ябълки, плодовете им се различават по форма, размер, цвят, вкус. Разграничаване на ранните, средните зреещи и късно узряване сортове.

В Русия, първото споменаване на ябълковото дърво се отнася до периода на Киевска Русия, през 14 век, отглеждането на ябълки вече е много обичайно в Москва. По-късно засаждането на тази култура започва да се заема от манастири, хазяи. Apple бум настъпи по време на съветската епоха, то беше в този момент започва да расте нови сортове.

Днес в нашата страна се отглеждат различни летни, есенни и зимни сортове, в зависимост от климатичните условия и географското разположение, в този или онзи район се отглеждат различни сортове ябълки. Почти на всеки площад на дача днес расте ябълково дърво, изборът на сорт зависи от вкусовите предпочитания на летните жители и целта на отглеждането на ябълки. Има сортове, които могат да останат свежи до началото на пролетта и могат да се консумират почти през цялата година. Някои хора отглеждат декоративни малки плодови ябълки на техните парцели.Apple къща е добър мед, с 1 хектар ябълкови овощни пчели може да събере до 30 кг мед. От дърво от ябълково дърво се изработват различни продукти за струговане и дърводелство, от кората се приготвя червена боя.

Вкусът на плодовете зависи от съдържанието и съотношението на фруктозата, ябълката и лимонената киселина, танините. Арома на ябълки се дава на етерични масла.

Ябълките са много полезни за тялото ни, съдържат фибри, пектин, желязо, калий, манган и други минерални соли, фитонциди и други полезни вещества.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com