BgDaHan.com

Изграждане на ограда от дърво със собствените си ръце

Дървена ограда в крайградската зона

Дървото е един от най-търсените материали в строителството на всичко. Включително оградата. Не е трудно да си построите дървена ограда със собствените си ръце. И ако включите въображението, тогава оградата може да се окаже много привлекателна. Нека да разгледаме как да направите това?

Плюсове и минуси на оградата от дърво

Ограда от дърво

Овална дървена ограда като основен материал за ограда

Дървесината е евтина и удобна за инсталиране в материала. Нейната просто да украсяват. Поради тези причини навсякъде може да се намери ограда от този материал.

Разбира се, пазарът представя по-трайни и практични строителни материали като метал, велпапе, тухла, камък и др. Но дървото не губи позициите си. Сред предимствата са следните фактори:

 1. Това е екологично чист материал.
 2. Има уникални декоративни качества.
 3. Различни текстури и нюанси, които имат дървесни видове също могат да бъдат приписани на плюсовете.
 4. Дървото е лесно да се обработва и монтира.
 5. Ако се нуждаете от частичен ремонт, няма да има никакви затруднения.
 6. Цената, която ще ви струва дървена ограда - малка.
 7. Отлична комбинация с други строителни материали е друго предимство.

Всичко ще бъде наред, но има и недостатъци за дървото.

Изграждане на ограда от дърво

Процесът на издигане на глуха дървена ограда

 1. Дървеният материал е запалим материал.
 2. Той не толерира климатичните фактори без специални лечения.
 3. Вредители като термитите много харесват да се заселят в него.
 4. Дървото загнива.
 5. Краткотрайният материал в сравнение с другите е друг значителен недостатък.

Това дърво е по-устойчив на различни природни явления, огън, и насекоми, е възможно да се обработи антипиринови, антисептични препарати и средства, които отблъскват вредители.

За да удължим живота на дървото, се предприемат още няколко действия.

 • За дървени стълбове и огради не гниене и не напоена, горните краища са покрити с пластмаса или други тапи.
 • Между долния край на оградата и почвата остава пролука от 15 сантиметра по същата причина.
 • Регулирайте редовно цялата растителност близо до оградата.
 • Шировете и местата, където са прикрепени към подпорите, трябва винаги да бъдат под контрол.

Сортове дървени огради

Дървена ограда

Декоративна дървена ограда

Конструктивните решения за образуването на дървена ограда са много разнообразни. За да изберете ограда за определено място, е необходимо да разберете каква роля ще играе в определения район.

 • Те могат да определят територията.
 • С негова помощ можете да скриете неприкосновеността на личния живот от любопитните очи на други хора.
 • За да се предотврати неразрешено проникване, оградата също може да играе роля.
 • Някои шумоизолация.
 • Предпазва от вятър.
 • Възможно е да бъдат защитени опасни зони, като например пътища, скали по бреговете на реки и езера, стръмни склонове и т.н.
 • И, разбира се, оградата е един вид декоративен дизайн на територията на страната.

Има глухи, тролизирани и комбинирани огради.

Фехтовка от дърво

Шахматно платно фехтовка

Не забравяйте, че външният вид на самата ограда трябва хармонично да се впише в ландшафта и дизайна, който вече е на вашия сайт.

Таблица: видове огради

имеописание
Класическа оградаТова е прост твърд или разпенен дизайн, чиито подпори са изработени от дърво или метал. Подкрепите са бетонни в земята. В него има ширини от дърво и е обвита със стандартни дъски.
оградаМоже да бъде вертикална и хоризонтална. Тя е зашита от ограда - тънки летви, чиито горни краища могат да се движат под прав ъгъл или да имат скосявания. На кожата между ламелите може да оставите празнини, но не можете да си тръгнете.
скараРешетъчната ограда е облицована със същите ширини (рафтове), които са монтирани напречно един спрямо друг във вертикално или хоризонтално положение. Те понякога се излагат под ъгъл от 45 градуса. Между ламелите може да оставите празнина или да направите без нея. Плочите се монтират на една и съща стъпка или се оформят в малки групи. По този начин се получава атрактивна ограда.
шахРедът за шахмат за поставяне на летвите е отличителен белег на тази ограда. Рейки може да падне заедно или между тях може да остане лумен. Малкото преместване на решетката в вертикална, хоризонтална или диагонална посока се извършва, когато е инсталирано.
стълбаТой носи още едно име "елха". Между елементите на кожата на тази ограда остават пропуски или са фиксирани припокриване. Когато се монтират, се наблюдава определен ъгъл по надлъжната ос. Калибрираните уплътнения гарантират въртенето на решетките на оградата.
извъртанеТакава ограда се прави с помощта на тънки дъски или клони на лозата. Те са плетени вертикално или хоризонтално от ребрата в опорната рамка. Такава ограда е доста сложна в структурата. Но има предимства като устойчивост на механични влияния и ярки декоративни качества.
палисадаТова е здрава ограда, направена от трупи. Горните му краища са заострени. Това е силна и неутрална ограда. Те ще покрият местата от преминаващи хора и ще имат отлични вятърни и звукоизолационни качества.
Павета от трупиВ такива оградни трупи се монтират плътно един към друг в хоризонтална посока. Дървените трупи могат да бъдат използвани цели или могат да бъдат нарязани по надлъжната ос. Тази ограда е сериозна бариера за нападателя. Освен това скрива онова, което се случва извън стените, от очите на непознати.
"Ранчо"Ограда с отворен тип. Няколко напречни ребра в нея се държат заедно от изоставанията, които се намират в диагонална посока. С такава ограда можете да ограничите частната територия или да я защитите от това, че големи животни ще стигнат там.
"Крос"Поддържащите структури на тази версия на оградата най-често се инсталират на отделна лента. В опорите са направени странични жлебове, които вмъкват надлъжните части на кожата. Те могат да бъдат дъски за ограда или лъч с подходяща дебелина.
Видове огради

Опции за създаване на вертикална ограда

Фото галерия: варианти на огради от дърво

Подготвителна работа

Трябва да започнете с дизайна. Наличието на кадастрален план за затворената територия ще се играе във вашите ръце. Има всички необходими измервания. Ако нямате план, ще трябва да извършите сами всички измервания.

Планът на крайградската зона

Парцелът на парцела е в скала, с която се вижда площта на затворената територия

Изчислете периметъра на територията, която ще защитите. Това трябва да се извършва с максимална точност, тъй като това е основата на проекта. Направете графика на участъка, например, в скала от 1: 200 и прехвърлете всички измервания към него. Това е необходимо, за да стане по-лесно да изчислите колко раздели са необходими за оградата.

Ако всички материали и инструменти, които сте подготвили предварително, това ще опрости и ускори строителните работи. За да изберете правилно необходимите суровини, дори и на етапа на планиране, внимателно обмислете всички точки.

 • Решете кои от суровините имате нужда от стълбове.
 • Определете как те ще бъдат монтирани.
 • Изчислете колко поддържащи постове ще ви трябва, какви размери ще бъдат секциите, броя на напречното закъснение, необходимо за оградата.
 • Помислете за материала на оградата и колко ви е необходима.
 • Определете как да инсталирате напречните закъснения и кожата.
 • Изберете и купете крепежни елементи.

Изберете материалите

В повечето случаи, като референтни колони, използвани метал профилирана тръбна секция от които е равна на 6x6 см и 5x5 конструкции ъгли см за междинни опори.

Схема за инсталационна поддръжка

Пример за инсталиране на опорен елемент от метал

Ако те са правилно подготвени и правилно сглобени, тогава тези опори могат да ви служат повече от тридесет години.

Ако сайтът ви maloaktivna на почвата и подземните води се срещат под 150 см, подкрепата може да се настрои по метода на обратния насип или частично ги бетониране.

Ако дължината на оградата е 250 сантиметра и височината му е 180 сантиметра, тогава напречните лагери са най-добре направени от дървени греди. Тяхното напречно сечение трябва да бъде най-малко 4x4 сантиметра.

Материал за трупи

Дървени греди като основен материал с диаметри

изчисления

Създаването на надеждна, трайна и трайна ограда зависи от няколко дизайнерски изисквания.

 1. Разделът не трябва да бъде повече от 250 сантиметра, в противен случай напречните отклонения ще се променят поради теглото на кожата.
 2. Дълбочината на разкопаване на подпорни структури трябва да бъде под нивото на замръзване на земята (0,8-1,2 метра), но не по-малко от 1/4 от цялата дължина на колоната.
 3. За да направите оградата по-надеждна и стабилна, ъгловите стойки и тези, които са близо до портата и портата, трябва да имат малко по-голямо напречно сечение в сравнение с останалите.
 4. Спуснете линията на лифта над нивото на земята с минимум 150 милиметра.
 5. Подпорните стълбове трябва да се повдигат над козирката с минимум 100 милиметра.
  Изчисляване на елементите

  Изчисляване на елементите на дървената ограда в схемата

За да изчислите основните параметри на оградата, трябва да изпълните следните действия:

 • Ако вземете като пример трапецовидна секция, чиято основа е с дължина 29 и 40 метра, а страните 25 и 20 метра, периметърът може да бъде изчислен чрез добавяне на всички стойности. 29 + 40 + 20 + 25 = 114 метра
 • От получената стойност е необходимо да се извадят дължините на портата и портата. Да предположим, че имат стандартни размери, тогава 114- (1.5 + 2.5) = 110 метра.
 • Следващата стъпка е да се изчисли колко раздели са необходими за защита на получения периметър. Например, дължината на участъка е 2,5 метра. Сега целият периметър трябва да бъде разделен на дължината на една секция. 110 / 2,5 = 44 секции са необходими за изграждането на тази ограда.
 • Сега е лесно да се изчисли необходимия брой подпорни колони. За тази цел добавете 1. 44 + 1 = 45 колони към броя секции.
 • Поддръжката се нуждае от различни напречни сечения. Trapezium има 4 ъгъла + 2 допълнителни стълба за портата и входа. В резултат на това се нуждаят от поддръжка с повече секции в размер на 6 броя. 45-6 = 39 подкрепя с по-малко напречно сечение.
 • Сега е необходимо да се разбере каква височина трябва да бъдат опорите. Ако почвата е замразен, например, 800 mm дълбочина, и уеб ограда 180 cm височина, като се има предвид изискванията за височината на стълба трябва да е 180 + 80 + 10 + 15 = 285 cm дължина колона.
 • Сега изчислете напречните закъснения. Всеки раздел изисква най-малко 2 изоставания. Следователно 44 * 2 = 88 закъснение е необходимо за работа.
  Работи по изчисляването на материалите

  Един от етапите на изчисляване на необходимите материали

Но да оградите оградата?

Най-често външните огради са облицовани със смърч, бор, кедър и друго иглолистно дърво. Те имат по-висока защитна функция. Ако е по-важно да украсите, а след това да отрежете с широколистни дървесни видове: дъб, бук, пепел или бреза.

Една от най-добрите опции за покритие е кедровото дърво, което има не само добра защитна функция, но също така има ярка и красива текстура, висока устойчивост на износване. Но това е скъп и рядък материал.

Дъб също се позовава на скъп материал, така че рядко можете да намерите ограда от него.

Останалите материали, въпреки че имат висока гъвкавост и здравина, но не понасят много добре влагата и изискват допълнителна обработка.

Най-достъпният и евтин вариант на дървесина е смърч и бор.

Покривни материали

Толкова различни са различните видове дървесинаТе имат много смола, която предпазва материала от влага, мухъл, гниене. Смърчът е по-лесен за рязане, защото е по-мек от бор. Вярно е, смърч има много повече възли.

Такива видове като смърч и бор са много напукани поради естеството на влакната и голям брой възли, в сравнение с други видове дървесина. Експертите съветват закупуването на тази суровина с резерв, тъй като част от нея неизбежно ще бъде развалена.

Ние изчисляваме количеството на облицовъчния материал

Това е последният етап, който може да се отдаде на дизайна и подготвителната работа.

 1. Когато мислите за общата визия на оградата, ще трябва да планирате свободното пространство между дъските на кожата. Например това е 4 сантиметра.
 2. Сега измервайте ширината на таблото. Да предположим, че е 15 сантиметра.
 3. Секцията има дължина 250 сантиметра. Ако 250/15, тогава получавате около 16 летви. Такъв брой летви биха били необходими, ако оградата се извършва без лумени. Ако тяхната наличност е необходима, броят на таблата намалява до 13 броя.
 4. По този начин, 13 летви * 15 сантиметра (1 бар размер) = 195 см е общата ширина на ламелите. Просветов обикновено 1 повече от баровете, така че ширината на лумена се изчислява по формулата (13 + 1) * 4 = 56 сантиметра. Ако добавите ширината на решетките и лумените, трябва да получите дължината на участъка. 195 + 56 = 251. Грешка от 1 сантиметър е допустима.
 5. За да изчислите колко салони са необходими за цялата ограда, трябва да умножите броя на секциите по броя на летвите за една секция. 44 * 13 = 572 ленти са необходими за покриване на цялата ограда.
  Изчисляване на обвивката

  Схематично представяне на част от дървена ограда

Не забравяйте да закупите малък запас в случай на повреда на основния материал.

Списък с инструменти

Също така е по-добре да подготвите предварително всички инструменти. Изграждането на дървена ограда включва:

 • Електрически мозайката.
 • Циркуляр с дискове за рязане на метални изделия.
 • Машина за заваряване.
 • Резачки за дървени изделия.
 • Електродвигатели с бормашини за дърво и метал.
 • Лопати и скрап.
 • Градинска пръскалка.
 • Чук и клещи.
 • Комплект отвертки.
 • Комплект ключове.
 • Elektrorubanka.
 • Емир на дърво.
 • Четки, които ще трябва да обработват дървените повърхности със защитни съединения и да ги боядисват.
 • Ниво на сградата и спад.
 • Измерващ кабел.
 • Строителна рулетка.

Не забравяйте закупуването на крепежни елементи. Една обикновена ограда може да се фиксира с конвенционални галванизирани гвоздеи, но използването на винтове и болтови съединения ще направи конструкцията по-здрава и по-трайна. За дупките на болтовете е необходимо предварително да се подготвят през отворите в лентите на калниците и закъсненията.

Маркирайте територията

Маркирането се извършва с помощта на дървени и метални клечки, дължината на които е 600 мм. Те се забиват в ъглите на периметъра. Между тези клечки трябва да издърпате въжето.

Маркиране територия

Дървени клечки с изтеглено въже

След това определете местоположението, където ще бъдат разположени входните и входните врати (ако са предвидени). Портата обикновено има ширина 100-150 сантиметра, а портата е 200-250 сантиметра. Това са средните статистически данни. Във всеки случай тези размери са индивидуални.

Когато ще маркирате територията, помислете за дебелината на бъдещите стълбове или за ширината на основата, ако оградата е планирана да бъде издигната върху нея. Етикетите трябва да бъдат поставени на два реда, показващи външния и вътрешния ръб на носачите или основата.

Етапи на изграждането на дървена ограда в дача със собствените си ръце

Този процес може да бъде разделен на три етапа:

 1. Монтирани опори.
 2. Поставят се кръстосани греди.
 3. Рамката е зашита.

Монтиране на опори по метода на насипване

 1. Изберете всеки ъгъл по периметъра на оградата. С градински сондаж, лост или лопата, направете там дупка, чиято дълбочина е 100-120 сантиметра, а широчината е 40-50 сантиметра.
  Монтаж на опори

  Така че пробивните отвори са направени за опори

 2. Направете възглавница от 100-150 милиметра на дъното на ямата и я компактирайте.
 3. В средата поставете квадратчето за подпора. Неговите външни лица трябва да вървят паралелно с ръцете на оградата.
 4. Напълнете дъното с чакъл и пясък за 200-250 милиметра и компактна.
 5. Използвайте нивото, за да проверите дали стойката е изправена.
 6. Още веднъж направете на дъното пещерно-развалина, която също е подложена на набиване.
 7. Пясъчната и дренажна яма се запълва на върха.
  Монтаж на опори

  Схемата на инсталираната подложка по метода на насипване

Експертите съветват да се овлажнява всеки слой на възглавницата с вода, така че да лежи по-плътно. И подпорните колони са водонепропускливи на места, където ще бъдат натрупани в земята.

Диаметър на монтаж

Широчини от дърво се монтират на опорите с помощта на скоби, които могат да бъдат произведени самостоятелно.

скоба

Фиксиращо парче от ъгъл

За да направите това, използвайте метални ъгли с размери 3,5 х 3,5 см. Направете необходимия брой сегменти, равен на броя крепежни елементи, дължина 100-150 милиметра. Направете отвори за болтовите съединения в техните краища.

Но скобите могат да бъдат закупени във всеки строителен магазин в готов вид, което ще спести значително време.

 1. Имате нужда от 2 крепежни елементи за всяка опора. Следователно, 90 броя.
 2. Направете отвори за болтовите връзки на всеки край на гредите. Те трябва да съвпадат с дупките в скобите.
 3. Оставете 400 милиметра от горната част на носача и заваряйте първата част на скобата, като я разгънете надолу.
 4. Отпуснете още 45 милиметра и завийте втората част на скобата с един ъгъл нагоре.
 5. От това място се измерва в тях 1 метър и се заварява още един закрепващ елемент съгласно същата схема. От нея до почвата трябва да има 400 милиметра.
 6. С помощта на винтове или болтове фиксирайте водачите до ъглите.
  Изграждането на рамката на оградата

  Монтиране на диаметрите към опорите

Мястото, където се извършва заваряване, трябва да бъде почистено и грундирано. Също така металните елементи трябва да бъдат боядисани предварително.

Нарязваме рамката

По-удобно е да направите облицовката на пикапа върху дървените трупи, преди да бъде инсталирана върху подпорните стълбове.

Изграждане на дървена ограда

Монтирането на огради се извършва преди задържането на лагера върху опорите

 1. Трамбоните трябва да са в една и съща равнина и със същата стъпка една от друга.
 2. Подгответе специални шаблони за капандурите. С тях работата ще върви много по-бързо, защото няма да е необходимо да измервате разстоянието за тях всеки път.
 3. Всеки път не измервайте на какво ниво се разполагат баровете по отношение на горната или долната част, можете да използвате допълнителен диаметър, като го поставите на правилното разстояние в горната или долната част на оградата.
 4. Плочите се монтират с помощта на винтове или болтове към закъсненията. Отклонения и други напрежения в конструкцията не трябва да бъдат.
 5. След като тъканта е готова, тя трябва да бъде повдигната и фиксирана с болтове към вече заварените скоби. За тази работа ще бъде по-удобно да поканите асистент.
 6. Подгответе щандове, чиято височина е 100-150 милиметра. Това е необходимо, за да се сложи върху тях платното. Така ще остане необходимото разстояние до земята и това ще опрости закрепването на секцията към скобите.
 7. Ако настроите напречно краищата точно и не ги деформирате при монтажа на дъските, то тяхното влизане в скобите трябва да преминава просто.
  Секция ограда

  Предварително направени оградни секции, преди те да бъдат поставени върху подпорите

Разбира се, можете да монтирате всяка лента отделно върху вече доставените закъснения. Но това е много по-трудно, и експертите съветват все още използват горния метод.

Изграждане на ограда от дърво със собствените си ръце

Монтиране на летви при вече фиксирани закъснения

Какво да се покрие: Защитно оборудване и боядисване

Оградата, изработена от дърво, както и всяка друга, е постоянно изложена на различни природни фактори. Но дървото се нуждае от цялостна защита в това отношение. Влага, температурни промени, вредители, UV радиация от слънцето и огън не може просто да се деформира, но да унищожи оградата.

Например, ултравиолетовото лъчение допринася за ранното окисление на дървесните влакна и изпаряването на съдържащата се в него влага. Резултатът е загуба на привлекателност и носеща способност. За да изключите това, при нанасяне на импрегнации добавете специални UV втвърдители там.

Импрегнирайте няколко слоя върху грунда с дълбоко проникване. След това дървените елементи се обработват с устойчив на влага лак или боя. Това е последното докосване в защитните процедури на оградата от въздействието на околната среда.

Постоянно и внимателно следи състоянието на оградата. Незабавно отстранете всички повреди, за да увеличите живота на оградата.

Декорация на ограда от дърво

Интересен и светъл дизайн на дървена ограда под формата на цветни моливи

Ако говорим за начина на декориране на дървена ограда, всичко зависи главно от естетическите предпочитания на собственика и финансовите му възможности. За да украсите дървена конструкция, можете да използвате например коване, добавяне на стъклени или каменни вложки или първоначално боядисване. Включете фантазията и създайте.

Видео: изграждане на дървена ограда със собствените си ръце

Изграждането на дървена ограда е прост процес. Основната трудност тук, може би, е да се правят правилните изчисления, за да не се навлизат в тривиалност и да не се купуват много излишни. Или, напротив, да си върне суровините. Останалото е въпрос на технология. Всеки ще се справи с тази задача. Просто следвайте горните указания и препоръки и ще изградите оградата си. Успех!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com