BgDaHan.com

Японско дърво

японско дървоУзрели (Diospyros) - вид дървета и храсти от семейство абанос, обединяващи около 500 вида. Това растение е широко разпространено в страни с тропически и субтропичен климат. Култивирани заради годни за консумация плодове и ценно дърво.

Тя принадлежи към широколистни растения. На открито се издига до 3 -4 м, при стайни условия достига не повече от 1.5 м височина. Райска ябълка клонове гъсто покрити с големи тъмнозелени листа, които са в края на есента придобиват пъстра окраска, постепенно да се превърне в червено и падне. Листата са с елипсовидна форма, към края са заострени.

В края на пролетта - началото на лятото растението е покрито с бели или деликатни розови цветя, които излъчват приятен аромат. Цветя от ябълка са в няколко форми. Най-често това са големи женски цветя, разположени поотделно, или малки мъжки, събрани в малки групи. Рядко на клоните на Райска ябълка се появяват бисексуални цветя, които не изискват опрашване.

Плодовете узряват в периода от октомври до декември (в зависимост от сорта) и остават на клоните дори след падащи листа. Според тяхната хранителна стойност тези плодове могат да се конкурират със смокини и грозде.Плодовете на Райска ябълка имат кръгла или леко удължена форма. Тяхната дължина варира от 6 до 8 см. Кожата на плода е яркочервена или оранжева, сякаш покрита с леко восъчно покритие. Плътта е сочна, в зрял плод става желе. Има сладък, понякога леко сладък вкус. Той е богат източник на лимонена киселина, танин (поради това има стягащ ефект), белтъчини, желязо и витамин С.

Вкусовият вкус зависи не толкова от степента на зрялост на плода, колкото от неговата степен. За да се отървете от неприятно усещане, е възможно да поставите зрели плодове в топла вода в продължение на 10-12 часа или преди употребата в храната да замръзне. Можете да пробиете кожата на плода с игла, напоена с алкохол: това също ще се отърве от стягащото действие на танините.

Плодовете "ябълка" се ядат пресни и се използват и за конфитюри, конфитюри и различни напитки, включително вино.

Обикновено, особено популярни сладки Райска ябълка сортове, сред които централно място е заета от орехче, което се дължи на цвета на плът плодове, наречен "Шоколад Райска ябълка". Проучванията показват, че стайни условия е най-добре да се вземат основните сортове растения Chine- Буле, Giro и Hiakume. Те са сред най-компактните и непретенциозни представители на този многобройни вид.Осигурете необходимите условия за ракия за нормален растеж и пълното развитие не е трудно. Тя трябва да бъде поставена в добре осветена стая с висока влажност. През зимата се препоръчва растението да се държи на хладно място. Ако това не е възможно, е необходимо често проветряване и пръскане.

При отглеждането на ябълки, лесният и добре изцеден почвен микс е идеален. От време на време през летните месеци в почвата трябва да се внася комплексен минерален тор.

Размножаване семена ябълка, резници и присадка. Семената могат да останат покълнали няколко дни. Те трябва да се поставят и почвата на дълбочина от около 1-2 см и да овлажнява добре. Първите изстрели се появяват след 3-4 седмици.

За вкореняване се използват малки лигнитни резници с няколко листа. Този процес се провежда най-добре при условия на нагрята оранжерия. Засадете ябълка на роднини от друг сорт, например девствена или кавказка ябълка. Младият разсад изисква ежегодно трансплантация, редовно хранене и подрязване на клони.

Плодовете започват от 2 до 3-годишна възраст. Присадените растения формират и влизат в зрелост по-бързо от разсада.

Райска ябълка - полезни свойства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com