BgDaHan.com

Разнообразие от ябълки

С пресяването на малината на Скапулар с бялото наливане, ябълковото дърво "Divo" е получено в Централната сибирска ботаническа градина на SB RAS. Авторите на това ябълково дърво са: Н. В. Мойсеева, В. Н. Василиева, Е. Т. Сафонова.

Най-често ябълковите дървета от този сорт се срещат в Сибир, Далечния Изток, Урал, особено в градината на гостоприемство. Дърво с нисък растеж, което се формира в нисколистна форма, т.е. пръчка с размер (20-30) см. Кръглата корона има средна плътност, компактна. Прави клони, като краищата им сочат нагоре. На пръстените се извършва плод. Плоските издънки са оцветени в жълтеникаво-кафява, средно половинка, закръглена в секция. Тъмнозелени листа със среден размер. Те са с къси остриета и имат деликатен нерв със стебловидни ръбове, средно ушити. Дръжките със скосени копия са със средна дължина.Плод на ябълката от сорта "Divo" имат плоска форма, яркочервен цвят, доста атрактивен. Теглото на ябълките е някъде до 38 грама. При плодовете дръжката е права, дебела и къса. Полу-отвореният кайкси не пада, има кратка субалпийска каудална тръба. Месото от сорта "Divo" е бяло. Той е сочен, фино-зърнен, вкусен - сладко-кисел с подправки. Тези плодове съдържат захари, титрувани киселини, аскорбинова киселина, пектинови вещества, Р-активни вещества. Узряването на плодовете се случва в края на август и може да се съхранява до края на октомври.

Плодовете от този сорт могат да се консумират както пресни, така и използвани за преработка. Този вид ябълки се използва за производство на компоти, сокове, пюрета, както и в производството на сладкарски изделия. Дърветата започват да дават плодове в продължение на 4-5 години след засаждането, този сорт, непретенциозен, устойчив на зима. От всяко дърво е възможно да се съберат до 93 кг ябълки. Предимствата на този сорт включват: висока зимна твърдост, ранно съзряване, добив, високотехнологични плодове с високо съдържание на витамини, закърнели дървета.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com